Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ιδιωτικοποιούνται και τα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας

olp 56

Τέλος στην παραφιλολογία περί παραχωρήσεων και άλλων σεναρίων έθεσε η κυβέρνηση καθώς στις 47 σελίδες της ελληνικής πρότασης για συμφωνία με τους εταίρους προβλέπονται και ιδιωτικοποιήσεις με αναμενόμενα έσοδα 1,234 δισ. ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται τα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Προς ιδιωτικοποίηση στον κατάλογο εμπεριέχονται οι ΟΛΠ-ΟΛΘ η διαδικασία των διαγωνισμών των οποίων είναι σε εξέλιξη ενώ η είδηση είναι και η συμπερίληψη των άλλων μεγάλων λιμανιών που μέχρι τώρα δεν είχαν μπει στο πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων.
Η εξέλιξη αυτή δίνει νέα τροπή στα θέματα της λιμενικής πολιτικής δεδομένου ότι ήδη υφίσταται ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών των ΟΛΠ – ΟΛΘ με σχεδόν προσδιορισμένη χρονική περίοδο της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στην κυβερνητική πρόταση ο ορίζοντας ιδιωτικοποιήσεων των δέκα συνολικά λιμένων προσδιορίζεται μέχρι το 2022 ενώ δεν είναι προς ώρας σαφές αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό σε αυτά και εφ όσον εξαγγελθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικοί διαγωνισμοί.
Να σημειωθεί τέλος ότι η ΟΜΥΛΕ που έχει εναντιωθεί στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ-ΟΛΘ μάλλον αιφνιδιάζεται από την εξέλιξη καθώς όπως προαναφέρθηκε μέχρι χθες στο πλάνο δεν είχε εισαχθεί η ιδιωτικοποίηση των άλλων λιμένων, δηλαδή του σχεδίου που είχε «εκπονηθεί στα χαρτιά» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter