Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ESPO: Γραφειοκρατία, διαφορετικότητα και ανταγωνιστικότητα βασικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο της Αθήνας

espo 2015Το θέμα της γραφειοκρατίας ως ανασταλτικού παράγοντα της διαφορετικότητας των λιμανιών αλλά και του προσδιορισμού των δικαιωμάτων των χρηστών, αποτέλεσε πεδίο επί του οποίου αναπτύχτηκε ο προβληματισμός στις εργασίες του διήμερου ετήσιου συνεδρίου του ESPO που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του προβληματισμού που αναπτύχθηκε, ήταν το ευφυολόγημα του εισηγητού του ευρωκοινοβουλίου Knut Fleckenstein ο οποίος σημείωσε ότι «πολλοί κανονισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε καθόλου λιμάνια...».

Ο κ. Fleckenstein αναφέρθηκε στην Τρίτη προσπάθεια για τη σχηματοποίηση ενός κανονισμού ενώ τόνισε ότι η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το κάθε λιμάνι έχει το δικό του προφίλ και αυτό πρέπει να διατηρηθεί ως στοιχείο κάτι στο οποίο συμφώνησε και η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost, η οποία αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν επί της εισήγησης Fleckenstein σημειώνοντας όπως προαναφέρθηκε με τη σειρά της τον πολυδιάστατο και διαφορετικό ρόλο των λιμένων στη διαμόρφωση της πολιτικής, και δη της περιβαλλοντικής, δηλαδή της λεπτής γραμμής στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και λιμένων.

Ο Πρόεδρος του ESPO Santiago Garcia-Mila αναφέρθηκε στο ενεργειακό που ήταν και το θέμα της πρώτης συνεδρίας, ενώ και εκείνος με τη σειρά του εστίασε στα της Λευκής Βίβλου και της θέσης που αναπτύσσονται στους κόλπους της ΕΕ αναφορικά με το θέμα των λιμένων.

Τέλος ο Γενικός διευθυντής του ΟΛΠ, Σταύρος Χατζάκος σημείωσε ότι ο ΟΛΠ εξαρχής συμμετείχε και παρακολουθεί όλα τα θέματα που αναπτύσσοντας τους κόλπους του ESPO προσθέτοντας με τη δική του παρουσία δηλαδή του ΟΛΠ στη διαμόρφωση θεμάτων που αφορούν την λιμενική πολιτική.

Στο περιθώριο της συνέντευξης ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος ερωτηθείς από το TheSeaNation για τις εξελίξεις που αφορούν στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ΟΜΥΛΕ σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλές εκ των εξελίξεων θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες εξελίξεις των ημερών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για να σημειώσει με νόημα ότι και στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί προσδοκίες για κινεζική οικονομική στήριξη κατά την περίοδο της παραχώρησης οι οποίες δυστυχώς όπως είπε για τους ευελπιστούντες στην συνέχεια διαψεύστηκαν.

Τέλος παρατήρησε ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος και ιδιαίτερα ρευστός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε προδικάζει τις εξελίξεις αλλά ενδεχομένως ευελπιστεί σε μια δικαίωση στις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Η ΟΜΥΛΕ επεφύλαξε happening για τους Συνέδρους, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θ. Δρίτσα μέλη της Ομοσπονδίας, ανέβηκαν στο βήμα και ανήρτησαν μήνυμα μπροστά από τον υπουργό, το οποίο στην αγγλική γλώσσα καλεί να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις του λιμανιού του Πειραιά. Οι σύνεδροι αποθανάτισαν το happening με τα κινητά τους και ήδη η φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου.

omile espo minima

 

 

 

 

 

 athu

 

 

Διαβάστε εδώ τα πρακτικά της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της ESPO κ. Santiago Garcia – Mila, η Γενική Γραμματέας της ESPO κ. Isabelle Ryckbost, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Γεν. Δ/ντης ΟΛΠ κ. Σταύρος Χατζάκος και ο Ευρωβουλευτής και Εισηγητής του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τη λιμενική αγορά κ. Knut Fleckenstein.

 

 

mbnail off} nail off} bnail off}

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter