Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ

olp cosco 5544

Πιθανώς σήμερα αργά το απόγευμα και μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου εφόσον στην ατζέντα του υπάρχει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα γνωστοποιήσει την απόφαση την οποία έλαβε χθες και στην οποία έχει αναφερθεί εκτενώς με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του το TheSeaNation.

Ουσιαστικά η απόφαση αφορά σε πρώτη φάση τη διάθεση του 51% - και σταδιακά του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι του 67% - με προσδιορισμό συγκεκριμένου ορίζοντα, ούτως ώστε να μη θεωρηθεί ότι ανατρέπονται βασικοί όροι του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», πρόκειται για μία «συμβιβαστική» λύση, που στόχο έχει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πέντε ομίλων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, το Δημόσιο που διατηρεί ποσοστό του ΟΛΠ προκειμένου να επωφεληθεί από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν με την ανάπτυξη του λιμανιού και τους πιστωτές που ζητούν αποτελέσματα στις αποκρατικοποιήσεις, με την προϋπόθεση φυσικά, τα κυβερνητικά όργανα που συνεδριάζουν σήμερα, να εγκρίνουν την εισήγηση.

Το θέμα αν και επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, πήρε τελικά μετάθεση για σήμερα, όπου αναμένεται και να εγκριθεί. Μόλις αυτό γίνει, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα ενημερώσει - πιθανότατα και σήμερα - τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του ΟΛΠ επενδυτές για τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού και θα καθορίσει χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση προσφορών που δεν αναμένονται νωρίτερα από το φθινόπωρο.

Οι Κινέζοι της COSCO και οι Δανοί της Maersk (που συμμετέχουν μέσω της θυγατρικής τους ΑΡΜ Terminals), εμφανίζονται να μην έχουν αντίρρηση σε αυτό το θέμα.

Εκτός από τις COSCO και APM Terminals, τυπικά τουλάχιστον στον διαγωνισμό παραμένουν η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, η αμερικανική Ports America και η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico.

Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο, εν μέρει λόγω του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αλλά κυρίως λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού.

Όσο παραμένει στον «αέρα» η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ουδείς σοβαρός ξένος επενδυτής πρόκειται να δεσμεύσει κεφάλαια για να καταθέσει προσφορά σε διαγωνισμό του ελληνικού Δημοσίου

Όσο για τους συνδικαλιστές των λιμενεργατών που συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και έμαθαν για τις αλλαγές των όρων πριν από τους επενδυτές, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

«Ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση συνέχισης των διαγωνισμών πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

Η εισήγηση του Ταμείου για τον ΟΛΠ είναι η πώληση του 51%, ενώ για τον ΟΛΘ να προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο. Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση και καλούμε το Ταμείο να αποσύρει τους διαγωνισμούς» αναφέρουν οι συνδικαλιστές που προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter