Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κληρώνει» για ΟΛΠ-ΟΛΘ (;)

olp 5678

Εντός του Αυγούστου, εκτός απρόοπτων οικονομικο-πολιτικών εξελίξεων, τοποθετείται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η ημερομηνία της δεύτερης φάσης διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς η οποία είναι και η πλέον κρίσιμη καθώς σε αυτή θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.

Ωστόσο και ενώ τα φώτα τη δημοσιότητας είναι στραμμένα στις εξελίξεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα δεν αποκλείεται στην επικείμενη συνεδρίασή του το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τον εν λόγω διαγωνισμό. Όμως λόγω του «ρευστού» των οικονομικο-πολιτικών εξελίξεων δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιλέξει μία προσεχή συνεδρίαση και σε σύντομο πάντως χρονικό διάστημα καθώς το 48ωρο που διατρέχει η χώρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο των εξελίξεων γενικά περί την οικονομία.

Μία άλλη παράμετρος που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και αφορά τα του Πειραιά είναι ότι πολλές Κινεζικών συμφερόντων εταιρίες τον τελευταίο μήνα έχουν «πυκνώσει» τι βολιδοσκοπήσεις σε επιχειρηματικά κέντρα για την ανάπτυξη «μεικτών σχημάτων» καθώς θεωρούν ότι η εξέλιξη του διαγωνισμού αλλά και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της PCT SA, με πλέον πρόσφατη και την έλευση της ΥΜ αποτελεί εχέγγυο για την ευόδωση των μελλοντικών τους σχεδίων.

Στον ίδιο καμβά επιχειρηματικοί κύκλοι της Β. Ελλάδας αναμένουν από την κυβέρνηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ να δουν αν θα ξεπαγώσει ο διαγωνισμός του ΟΛΘ καθώς έχει καταστεί σαφές και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι το λιμάνι αποτελεί το «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας της Β. Ελλάδας με πολλαπλασιαστικό ενδιαφέρον για τα νότια-νοτιοανατολικά Βαλκάνια.
Και τα σενάρια της κάλπης...

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί προ αδιεξόδων στις διαπραγματεύσεις να επιλέξει την οδό της προσφυγής είτε σε δημοψήφισμα είτε σε ένα νέο γύρο εθνικών εκλογών, οι ημερομηνίες που εικάζονται για τις β' φάσεις των διαγωνισμών ΟΛΠ και ΟΛΘ, μάλλον θα χρονοτριβήσουν χωρίς να αποκλείεται όμως αυτή η χρονοτριβή να είναι μέχρι τα τέλη του καλοκαιρού και με δεδομένο ότι οι δανειστές στις κόκκινες γραμμές τους διατηρούν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ψηλά στην ατζέντα.

Συναντήσεων συνέχεια

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με την Cosco ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Tουρισμού, Γ. Σταθάκης, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας APM Terminal Maersk Francois-Xavier Delenclos και Sander Riemersma και την πρέσβειρα της Δανίας στην Ελλάδα Mette Knudsen οι οποίοι και παρουσίασαν στον υπουργό τις θέσεις τους και τα σχέδια τους για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διαγωνισμών που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter