Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι σχιζοφρενικές επιδόσεις του Πειραιά

olp 75493

Προβληματισμό προκαλούν στην αγορά και ειδικά στους χρηματιστηριακούς αναλυτές τα αποτελέσματα του ΟΛΠ κατά το περασμένο έτος. Προβληματισμό που μοιράζεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και ο βασικός του μέτοχος το ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα λαμβάνει ευδιάκριτες διαστάσεις ένα οι επιδόσεις του ΟΛΠ συγκριθούν με αυτές της ΣΕΠ. Το 2014 η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ (ΣΕΠ), η θυγατρική της Cosco Pacific στον Πειραιά που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ παρουσίασε κύκλο εργασιών 134,929 εκατ. ευρώ αυξημένο από τα 116,96 εκατ. το 2013.

Στην ίδια χρήση η ΟΛΠ ΑΕ παρουσίασε μείωση 4% του κύκλου εργασιών στα 104,320 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη της ΣΕΠ ΑΕ το 2014 ενισχύθηκαν στα 22,04 εκατ. από 18 εκατ. το 2013. Την ίδια περίοδο τα κέρδη μετά από φόρους του ΟΛΠ μειώθηκαν το 2014 σε 6,76 εκατ. ευρώ από 8,045 εκατ. ευρώ το 2013.

Ο ΟΛΠ δηλαδή παρά τα αυξημένα έσοδα από το αντάλλαγμα για την παραχώρηση που ενισχύθηκαν από την αυξημένη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων της Cosco -τα οποία έσοδα από το αντάλλαγμα ανήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ- περιόρισε την κερδοφορία του και τον κύκλο εργασιών του σε αντίθεση με την κινεζική εταιρεία.

Η Alpha Finance μια από τις χρηματιστηριακές που καλύπτει και παρακολουθεί την εισηγμένη ΟΛΠ ΑΕ μιλά για «πολύ ασθενή επίδοση σε όλες τις δραστηριότητες ακόμα και σε αυτές που συνδέονται με τον τουρισμό».

Προσθέτει δε πως «εάν δεν υπήρχαν τα έσοδα από την παραχώρηση η κερδοφορία του λιμανιού θα ήταν ακόμα χαμηλότερη. Παρά ταύτα το ενδιαφέρον μας τώρα στρέφεται στην ιδιωτικοποίηση. Παραμένει ακόμα σαφές το τι θα συμβεί καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν αντικρουόμενες μεταξύ τους δηλώσεις. Εάν προχωρήσει μπορεί να αποδεσμεύσει την πραγματική δυνητική δυναμική του λιμανιού μέσω της αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Alpha Finance.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter