Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποκρατικοποιήσεις: Ο ΟΛΠ στη «λίστα Βαρουφάκη»

OLP 6565

Τρεις ιδιωτικοποιήσεις με έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικοί στόχοι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η κοστολογημένη «λίστα Βαρουφάκη» που απεστάλη στις Βρυξέλλες ,στοιχεία του περιεχομένου της οποίας διέρρευσαν νωρίτερα σήμερα.

Οι βασικές αποκρατικοποιήσεις αφορούν στον ΟΛΠ, τον ΟΔΙΕ και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Να σημειωθεί ότι ομόφωνα είχε εγκριθεί τις πρώτες πρωινές ώρες, και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου η λίστα των μεταρρυθμίσεων στης οποίας και στο κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις, όπως ανέφερε το "thesanation" υπάρχει και ο ΟΛΠ.

Ως γνωστόν οι εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είχαν δρομολογηθεί με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα προχωρήσουν οι σε προχωρημένο βαθμό υφιστάμενοι διαγωνισμοί και επισφραγίσθηκαν με τις από Πεκίνου δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας τη λίστα με τις κοστολογημένες προτάσεις της Αθήνας για έσοδα, πρωτογενές πλεόνασμα, Ασφαλιστικό (με επαναφορά 13ης σύνταξης), πάταξη φοροδιαφυγής κτλ. το Bloomberg αναφέρει ότι καλύπτει πολλές από τις περιοχές «κλειδιά» που συζητήθηκαν με τους εταίρους το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενο έρευνα του Macropolis, συνδρομητική ενημερωτική ιστοσελίδα. Την ύπαρξη των εν λόγω μέτρων στη λίστα «επιβεβαίωσε» μέσω κύκλων και το υπουργείο Οικονομικών. Το Bloomberg δεν παραλείπει πάντως να σημειώσει ότι μέχρι τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και το πόσο πλήρης και λεπτομερής είναι η ελληνική λίστα.

 Συζητήσεις περί ποσοστών
Στο μεταξύ συζητήσεις περί του ποσοστού του ΟΛΠ που θα διαθέσει η κυβέρνηση ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι καθώς, κατά πληροφορίες, συνεργάτες του Γ. Δραγασάκη ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα διάθεσης του συνόλου του 67,7% του ΟΛΠ γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «διατηρήσει θέση» στο μετοχικό σχήμα του ΟΛΠ χωρίς ωστόσο προς ώρας να προσδιορίζεται αυτό. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως θέλουν από Κινεζικής πλευράς να «βλέπουν» την εξέλιξη με γνώμονα την «συλλογική αξιοποίηση» καθώς παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) που εκτιμάται ότι θα επισπευσθεί με βάση και τις από Πεκίνου δηλώσεις Δραγασάκη.

Πηγή: Bloomberg, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter