Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κεραυνοί» Σουλτς: Είναι δυνατόν 18 χώρες να έχουν άδικο και μια να έχει δίκιο;

soults 0009

Να σταματήσει τις δικές της ερμηνείες για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κάλεσε ο Μάρτιν Σουλτς την Ελλάδα σε δηλώσεις κατά την αποχώρησή του από την Σύνοδο Κορυφής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση, τόνισε χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δίνει δικές της ερμηνείες για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις ως έχουν».

Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί εντός της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι 18 χώρες έχουν συγκεκριμένη άποψη για τα συμφωνηθέντα και μια μόνο χώρα έχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ερμηνείες. Δεν μπορεί να έχουν 18 άδικο και ένας δίκιο».

Είναι δύσκολη κοινωνικά η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία

Ο Γερμανός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε πως η χρονοτριβή από τη μεριά και των δύο πλευρών οδηγεί σε αρνητικότατα αποτελέσματα και ως προς την μελλοντική θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και πληγώνει περεταίρω την αδύναμη ελληνική οικονομία, που χάνει σημαντικές ευκαιρίες ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Σούλτς δήλωσε τα εξής:

«Ξεκάθαρα, το ζήτημα (της Ελλάδας) θα συνεχίσει να είναι υπό συζήτηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διεκπεραιώσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και να σεβαστεί την συμφωνία».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε τους εταίρους να αναγνωρίσουν ταυτόχρονα η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. «Η κοινωνική πραγματικότητα είναι σοβαρότατη και το γεγονός πως η κυβέρνηση και η Βουλή της Ελλάδας προσπαθούν να βρουν στέγη σε φτωχούς συνταξιούχους ή υγιεινά γεύματα σε σχολεία δεν είναι κάτι λάθος και δεν βλέπω το λόγο να μην εφαρμοστεί» είπε.

Δε γίνεται κάθε νέα κυβέρνηση να αναιρεί τις συμφωνίες

Ωστόσο πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συνεργαστεί για να καταφέρει η χώρα να δημιουργήσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν γίνεται κάθε φορά που εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση όλες οι δεσμεύσεις της προηγούμενης, αν και δύσκολες, θα καταργούνται. Αυτό θα προκαλέσει καταστροφή. Στο Eurogroup πρέπει να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη σαφήνεια σχετικά με τις ερμηνείες της συμφωνίας . Πιστεύω πως θα φτάσουμε σε κάποιο καλό αποτέλεσμα».

Για ιδιωτικοποιήσεις: Ναι, πουλάτε ασημικά αλλά έχετε ανάγκη από λεφτά

Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση τις επενδύσεις της κινέζικης Cosco στον Πειραιά και την πώληση αεροδρομίων σε Γερμανούς επενδυτές. Παραδέχθηκε πως όντως είναι σαν να «πουλάει μια οικογένεια τα ασημικά της», αλλά την ίδια ώρα, η πώληση αυτή αποτελεί μια μεγάλης σημασίας επένδυση στην Ελλάδα».

Μάλιστα τόνισε μάλλον κυνικά ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα εισροή κεφαλαίων και τα 300 εκατομμύρια της Cosco μπορεί να αποτελούν για κάποιους στη κυβέρνηση μια «καπιταλιστική εκμετάλλευση», όμως δεν πρόκειται να τους δοθούν 300 δις και το τέλμα που έχουμε φτάσει και βάζει εμπόδια στη διαδικασία είναι ιδεολογικής και πολιτικής φύσης».

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): «Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια προοπτική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και οι επενδύσεις προς τις ΑΠΕ είναι βασικό στοιχείο του πακέτου. Έχει πολύ λογική η επένδυση αυτή καθώς στη Πελοπόννησο για παράδειγμα ο ήλιος λάμπει πολύ περισσότερο από τη βόρεια Φινλανδία» τόνισε.

Αποκάλυψε δε ότι «σχεδιάζουμε μια κοινή ενεργειακή αγορά, η Ελλάδα θα γινόταν εξαγωγέας ενέργειας μέσω των κοινών μας δικτύων. Τα κοινά δίκτυα με τη σειρά τους θα μια πηγή δισεκατομμυρίων για επενδύσεις και θα δημιουργούσαν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας».

Ο Μάρτιν Σούλτς επανέλαβε ότι «υπάρχει όντως κοινωνική ένταση στην Ελλάδα και υπάρχει και μια σοβαρότατη κατάσταση για τις πιο ευπαθείς τάξεις, είναι αναγκαίο να τους ελαφρύνουμε και δεν πρέπει να αφεθούν χωρίς προστασία». Ωστόσο, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι χάνει χρόνο με επιθέσεις κατά της Γερμανίας.

Σταματήστε να βρίζετε τη Γερμανία και εκμεταλλευτείτε το χρόνο

«Οι πολιτικοί έχουν χρέος να τους προστατέψουν και υπάρχει χώρος να το πράξουν, αν η ελληνική κυβέρνηση σταματήσει να συζητάει ακόμα την ερμηνεία των κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα και σταματήσει επίσης την ιδεολογικά τρεφόμενη, αντι-γερμανική της στάση μέσω του Τύπου σε συνεντεύξεις κτλ. Πρέπει να σταματήσουμε πλέον τη συζήτηση για την ερμηνεία και την αποσαφήνιση του προγράμματος και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που δόθηκε στην Ελλάδα παραγωγικά, για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισε ότι το πακέτο Γιούνκερ περιέχει «διάφορες επενδύσεις που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους πως κανένας επενδυτής δεν θα επενδύσει σε μια χώρα που δέχεται τόσο αρνητική δημοσιότητα; Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τη κατάσταση και να αποδείξουμε πως μπορούμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εργασία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των πλευρών. Αυτό θα πρότεινα»

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter