Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Χαμένοι στις δηλώσεις» εν δυνάμει επενδυτές του ΟΛΠ

olp 5678

«Ευκρινές στίγμα» από τα συναρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν οι εν δυνάμει επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στον ΟΛΠ εφ όσον η διαδικασία της αποκρατικοποίησης ή όποια άλλη καταστεί «κρυστάλλινη».

Δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου ομίλου που συμμετείχε στην πρώτη φάση της διαδικασίας για τον ΟΛΠ καθιστά εξόφθαλμα προφανές ότι οι επενδυτές αναμένουν μία «κρυστάλλινη θέση» από την κυβέρνηση. Όπως άλλωστε και η πλευρά της COSCO η οποία συμμετείχε επίσης στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που δρομολόγησε το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο το τελευταίο 48ωρη καταγράφηκαν αντιφατικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη περί του θέματος που κατέστησαν το σκηνικό περισσότερο από «ρευστό». Γεγονός που προκάλεσε έκδηλη ανησυχία στους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε άλλης του κρατικού ελέγχου επιλογής. Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να επισκέπτεται το Πεκίνο τα επόμενα 24ωρα με σκοπό την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα. Ως επίσης γνωστόν από την πλευρά της η κινεζική Cosco η οποία, όπως προαναφέρθηκε έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι εξακολουθεί επίσης να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του 67,7% του ΟΛΠ.
Το ερώτημα που αναφύεται είναι αν στο υποθετικό σενάριο της λήξης της διαδικασίας με τελεσίδικη κυβερνητική απόφαση ο κρατικός μηχανισμός θα έχει την ικανότητα να προβεί σε επενδύσεις τριψήφιου και αριθμού εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό για να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του Πειραιά με ταχύρυθμα εξοπλιστικά προγράμματα ,πολύ δε περισσότερο της Θεσσαλονίκης ,σε χρονική συγκυρία μάλιστα που ακόμη και τα πανίσχυρα οικονομικά εύρωστα και λυσίχειρα κρατικών γραφειοκρατικών διαδικασιών Βόρειο -ευρωπαϊκά λιμάνια «δυσκολεύονται» να χρηματοδοτήσουν αυτά τα προγράμματα.
Τέλος αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στον διαγωνισμό για τον Πειραιά συμμετείχαν ακόμα οι Cartesian Capital Group LLC, International Container Terminal Services, Ports America Group Holdings και Utilico Emerging Markets Limited.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter