Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμενικές επενδύσεις: Εν αναμονή στίγματος

pireas pct 54

«Το Λιμάνι του Πειραιά βελτιώνει σταθερά τη θέση του ως λιμάνι πολλαπλών δραστηριοτήτων, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ευρώπη, παραμένοντας κερδοφόρο για πέμπτη συνεχή χρονιά».

Τούτο επισημαίνεται συμπερασματικά σε πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με την οποία δημοσιοποίησε στοιχεία για τις κινήσεις σε όλους τους τομείς του λιμένα εντός του περασμένου έτους.

Ενίοτε οι επίσημες ανακοινώσεις χρήζουν και δεύτερης ανάγνωσης ιδίως σε περίοδο όπου το θέμα της αξιοποίησης των υποδομών παραμένει στο επίκεντρο μίας ιδιόμορφής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο είναι προφανές και από στοιχεία παρελθουσών χρήσεων ότι η έλευση της COSCO «έδωσε ένα άλλο αέρα» στο λιμάνι.

Το οποίο μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς η Κίνα το ενέταξε με τον πλέον επίσημο δρόμο ως εκ των καταληκτικών κόμβων στο «θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού». Δηλαδή των γραμμών Ασίας –Ευρώπης στις οποίες παραμένει εστιασμένο απόλυτα το διεθνές εμπορικό ενδιαφέρον.

Το ερώτημα που αναφύεται ,καθώς ο ΟΛΠ στην ίδια ανακοίνωση «παραδέχεται» ότι επήλθε «αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων της ΣΕΠ Α.Ε. βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης», είναι προφανές.

Θέλουμε συνέχεια επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και νέες επενδύσεις στο λοιπό λιμενικό σύστημα; Ο κ. Τσίπρας χθες μιλώντας στη Βουλή μεταξύ άλλων για τις ιδιωτικές επενδύσεις σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους για να επισημάνει ότι χωρίς αυτή η χώρα θα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται σε υφεσιακό σπιράλ.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε κίνητρα για νέες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες στα πλαίσια του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων. Απαιτείται ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ζητάμε, όπως Γάλλοι και Ιταλοί, να μην συνυπολογίζεται στο έλλειμμα.

Όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν κομβικό ρόλο για να διευκρινίσει ότι δεν θα συνεχιστεί « το έγκλημα του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας για να πληρώνει ένα μη βιώσιμο χρέος. Δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε και δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο. Σε αυτή την προοπτική κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα».

Το στίγμα πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να καταστεί σαφές με την εξειδίκευση των προγραμματικών από τους καθ ύλη αρμόδιους υπουργούς σήμερα.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter