Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Βαλς» με τους Κινέζους για τον ΟΛΠ...

ketsiang vals 12

Ο σημαίνων ρόλος της Ελλάδος για την Κίνα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, στο Πεκίνο. Στην διάρκεια των συζητήσεων των δύο πλευρών ο κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έσπευσε να ρωτήσει τον γάλλο ομόλογο του αν η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρώ (!).

Ο γάλλος πρωθυπουργός καθησύχασε την κινεζική πλευρά λέγοντας, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται.

Ο κ. Βάλς ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Λι ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει, πρέπει να παραμείνει, στην Ευρωζώνη. Το είπε και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση που περνά. Αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα, έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ο γάλλος Πρωθυπουργός εξάλλου καλωσόρισε τις κινεζικές επενδύσεις στο αεροδρόμιο της Τουλούζης, αλλά και στο Club Med και ενημέρωσε το Πεκίνο πως είναι έτοιμος να συζητήσει για νέες κινεζικές επενδύσεις στους γαλλικούς σιδηροδρόμους. Επίσης προώθησε τα γαλλικά συμφέροντα για επενδύσεις της Γαλλίας στην Κίνα, στη πυρηνική ενέργεια, κ.α. τομείς.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ήδη από το 2012 τρία γαλλικά λιμάνια και συγκεκριμένα τα λιμάνια των Παρισίων, της Χάβρης και του Ρουέν, έχουν συμπράξει ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κινεζικό φορτίο.

Την ίδια ώρα λοιπόν, που στο Πεκίνο η Ελλάδα είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του κινέζου και του γάλλου Πρωθυπουργού, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της PCT στο Ν. Ικόνιο, γάλλοι δημοσιογράφοι από την Le Mond και τον τηλεοπτικό σταθμό Arte προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το πώς υποδέχθηκε η COSCO τις εξαγγελίες του νέου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα για το μέλλον των Ελληνο-κινεζικών σχέσεων με φόντο τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά.

Και ενώ οι γάλλοι δημοσιογράφοι αναζητούν πληροφόρηση για την επόμενη μέρα των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι έλληνες δημοσιογράφοι, προσπαθούν να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα των δηλώσεων Δρίτσα.

Είναι προφανές από την κινητικότητα που επέδειξε ο Κινέζος Πρέσβης στην διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών ότι το Πεκίνο έχει πολύ υψηλά στις προτεραιότητες του τις επενδύσεις στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της νέας Ελληνικής κυβέρνησης.

Δεδομένων των συνθηκών που υφίστανται σήμερα στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει ή να υποβαθμίσει τον κινεζικό παράγοντα, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από την ομιλία του κ. Δρίτσα.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα όσα είπε ο κ. Δρίτσας αντιλαμβάνεται ότι η νέα κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιχειρεί ένα νέο άνοιγμα προς την πλευρά της Κίνας με δέλεαρ πάντα τα λιμάνια, το εξής ένα δηλαδή, τον ΟΛΠ, αναζητώντας τις διαδρομές εκείνες που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά Ελλάδα και Κίνα προς αμοιβαίο όφελος.

Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας στην διάρκεια της πρώτης ομιλίας του κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου, ανέφερε – μεταξύ άλλων και - τα εξής :

«Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση όπως είπε και ο Γιώργος Σταθάκης δεν έρχεται για να δημιουργήσει προβλήματα, έρχεται για να λύσει προβλήματα. Καθετί που έχει εγκατασταθεί με συμβάσεις στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να είναι καταρχήν σεβαστό. Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν στην με πολλές κριτικές από την πλευρά μας και εναντιώσεις συμφωνημένη παραχώρηση του τμήματος εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά στην εταιρεία κινεζικών συμφερόντων COSCO.

Εμείς θέλουμε να πούμε ότι σεβόμαστε τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος. Έχουμε την άποψή μας για τις επενδύσεις και τις συμβάσεις. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κυριαρχεί το δημόσιο συμφέρον, πρέπει κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και με αυτό το κριτήριο πορευόμαστε.

Το πρώτιστο ζήτημα είναι ότι για μας τέτοιου είδους κεντρικού και στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίες εντάσσονται στο στόχο αναβάθμισης των διακρατικών συμφωνιών, των σχέσεων της χώρας μας με κάθε χώρα πέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδιώκουμε συστηματική αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Κίνα, όπως και με άλλες χώρες στην κατεύθυνση προώθησης λύσεων και συμφωνιών αμοιβαίου συμφέροντος.

Ανοιχτοί ορίζοντες λοιπόν για τη νέα κυβέρνηση η αναβάθμιση των σχέσεων και με το κινέζικο κράτος και τον κινέζικο λαό, την κινέζικη οικονομία, αλλά και όχι μόνο, αλλά και με πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι σήμερα το απολύτως αναγκαίο».

Από την άλλη πλευρά βέβαια είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των κινέζων δεδομένου πως ο κ. Δρίτσας τόσο στην διάρκεια της παραπάνω ομιλίας του μίλησε για την αναγκαιότητα παραμονής των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης υπό δημόσιο έλεγχο, όσο και κατά την διάρκεια της περασμένης περιόδου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αντιπολίτευσης, συχνά – πυκνά έπεφταν από την πλευρά της Κουμουνδούρου πολλά καρφιά για την κινεζική επένδυση στον Πειραιά.

Εν κατακλείδι η παρουσία των παραδοσιακών φίλων μας, των γάλλων, στο Πεκίνο και κυρίως τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, πρέπει άμεσα να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν την Ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τα ταχύτερο δυνατόν το πλαίσιο εντός του οποίου επιθυμεί να συνεργαστεί με την Κίνα.

Δηλώσεις που επιδέχονται πολλών αναγνώσεων δεν βοηθούν. Αντίθετα περιπλέκουν τα πράγματα και αφήνουν ανοικτό το κίνδυνό ενός σοβαρού ατυχήματος.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter