Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα τρένα στο προσκήνιο

riga port

Το σιδηροδρομικό πακέτο με έμφαση τo τμήμα εκείνο που αφορά τις διασυνδέσεις λιμένων φαίνεται ότι θα απασχολήσει τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕ στο προσεχές διάστημα, καθώς μέσα στις προτεραιότητες της λετονικής προεδρίας εμπεριέχονται και εκείνες που αφορούν στα συνδυασμένες μεταφορές με έμφαση θαλάσσιες λεωφόρους και τις επί ξηράς απολήξεις τους με έμφαση όπως προαναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό ζήτημα.

Σε επίπεδο ΕΕ εξελίσσεται μια κοσμογονία ως προς τα σιδηροδρομικά αναπτυξιακά θέματα δεδομένης της ιδιόμορφης αντιπαλότητας των λιμένων του βορρά, προς εκείνων του νότου της ΕΕ καθώς τα πρώτα επισείουν τις άριστες σιδηροδρομικές καλύψεις τους και τους απόλυτους χρόνους εξυπηρέτησης αλλά και την ταχύτητα των συρμών σε δίκτυα που έχουν εκσυγχρονιστεί για το σκοπό αυτό.

Να σημειώσουμε ότι τα λιμάνια με πρόσωπο στη Μεσόγειο τη τελευταία διετία, επιχειρούν ανάπτυξη των μεταξύ τους διασυνδέσεων με μόνο λόγο να αντιπαρατεθούν επί ίσοις όροις απέναντι στα βόρεια λιμάνια και στην προοπτική ότι οι μεγάλες γραμμές Ασίας – Ευρώπης προσεχώς δε θα καταλήγουν αναγκαστικά σε λιμάνια της Β. Θάλασσας αλλά σε μεσογειακά λιμάνια.

Στο σημείο αυτό αξίζει σημειωθεί ότι ο Πειραιάς βρέθηκε σο προσκήνιο των εξελίξεων χάρη στην σιδηροδρομική κάλυψη του εμπορικού του τμήματος και την εν συνεχεία μαζική έλευση εταιρειών που προϊόντα τους καταπλέουν στον Πειραιά με στόχο τη διασπορά τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Στην κοσμογονία που παρατηρείται στην ανατολική βαλκανική από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι και το Αιγαίο ο ρόλος του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης είναι προφανής και για αυτό άλλωστε υπάρχει εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από κινεζικής και ρωσικής πλευράς, που πλέον αναμένουν το ξεκαθάρισμα του στίγματος της σημερινής κυβέρνησης με τις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις.

Στην ευρωπαϊκή διάσταση τέλος η προαναφερθείσα προεδρία θα προωθήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική της ΤΕΝ που αφορούν την ανάπτυξη των λιμένων τη φιλικότητα τους προς το περιβάλλον την ασφάλεια και συνακόλουθα την ανάπτυξη του cluster που προσδίδει οικονομική ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter