Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αντιδράσεων συνέχεια από την ΟΜΥΛΕ

omyle kinitopoiisi 2014

Νέο κύκλο αντιδράσεων από την πλευρά της ΟΜΥΛΕ πυροδότησε η αναγγελία της εισόδου του Φιλικού Διακανονισμού ΟΛΠ – Cosco στη Βουλή που μέλλεται να συζητηθεί τη Παρασκευή.

Την ίδια μέρα η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την οποία γνωστοποίησε με ανακοίνωση της.

Επίσης, η ΟΜΥΛΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑκ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο, τον Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, τον Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ κ. Δημήτριο Κουτσούμπα και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η Κυβέρνηση, με την επικύρωση από την Βουλή του σχεδίου του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, προχωράει σε ένα οικονομικό και πολιτικό ατόπημα σε βάρος του ΟΛΠ και κατ' επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η επικύρωση αυτή επιχειρείται να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αφού προωθεί την εν λόγω τροποποιητική σύμβαση ως τροπολογία και μάλιστα εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανής προσφυγής σε βουλευτικές εκλογές.

Η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO του Ν.3755/2008 μέσω της διαδικασίας του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού» αποτελεί σκανδαλώδη ενέργεια, αφού εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της COSCO.

Συγκεκριμένα :

-Προχωράει σε μια νέα παραχώρηση, αυτή της Δυτικής πλευράς του Προβλήτα ΙΙΙ, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.
-Η επέκταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπληρωματικό έργο, αλλά νέα σύμβαση.
-Αναστέλλει την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας φθάσει στα επίπεδα του 2008 συν 2% για κάθε έτος. Ουσιαστικά δηλαδή το καταργεί, αφού σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς οικονομικούς υπολογισμούς αυτό θα συντελεστεί τουλάχιστον μετά από 25 χρόνια, οπότε και θα εξαντληθούν τα όρια της αρχικής παραχώρησης. Αυτό από νομικής άποψης, όπως έχουν επισημάνει οι πλέον έγκυροι νομικοί, μεταβάλλει ουσιώδη όρο της αρχικής σύμβασης, με βάση τον οποίο προσδιορίστηκε η Καθαρή Παρούσα αξία (ΚΠΑ) της αρχικής παραχώρησης και αξιολογήθηκαν οι μετέχοντες στον διαγωνισμό, αλλά αποτέλεσε και κριτήριο συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα:

Γιατί ο ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση συμφώνησαν στην αναστολή – ουσιαστικά κατάργηση – του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, όταν αυτό ήταν που διασφάλιζε τα ανταλλάγματα του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ ;

Ουσιαστικά, λοιπόν, χαρίζουν στην COSCO τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και αναλαμβάνουν ως ΟΛΠ και Ελληνικό Δημόσιο το επιχειρηματικό ρίσκο της COSCO, ενώ η ίδια απολαμβάνει εκ του ασφαλούς εγγυημένα κέρδη.

Επί της ουσίας ο ΟΛΠ χρηματοδοτεί την COSCO για την επέκταση της δυτικής πλευράς του Προβλήτα ΙΙΙ και αυτό η Κυβέρνηση το ονομάζει νέα επένδυση. Επί πλέον η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την μεταφορά των πετρελαιοειδών από την COSCO, ενώ ο ΟΛΠ αναλαμβάνει να αποπληρώσει το κόστος σε 15 χρόνια με επιτόκιο 4%.

Το πλέον, όμως, σκανδαλώδες είναι ότι η Βουλή καλείται να επικυρώσει μια λεόντεια σύμβαση, η οποία καταστρατηγεί ουσιαστικό και δεσμευτικό όρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Ζ' κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε, για τους λόγους που προαναφέραμε, ότι κωλύεται η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης (πράξη 191/2014), κυρίως, όμως, γιατί πρόκειται για παραχώρηση, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και επειδή αναστέλλεται το εγγυημένο τίμημα.

Στη συνέχεια υπήρξε αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Ζ' κλιμακίου από πλευράς COSCO, το οποίο συζητήθηκε από το ΣΤ' τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ΣΤ' τμήμα με την υπ' αριθμ. 3377/2014 απόφασή του έθεσε δύο (2) συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να προχωρήσει σε υπογραφή η ανωτέρω σύμβαση.

Με το δεύτερο όρο προσδιόριζε ότι η αναστολή καταβολής του εγγυημένου τιμήματος από την COSCO δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη από την ημερομηνία κατασκευής της δυτικής πλευράς του Προβλήτα ΙΙΙ, οπότε θα πρέπει να αρχίσει η λειτουργία εκμετάλλευσής του. Απορρίπτει, δηλαδή, σαφέστατα και κατηγορηματικά την επ' αόριστον αναστολή καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος.

Στις 10/11/2014 το ΔΣ/ΟΛΠ στην συνεδρίασή του, σύμφωνα και με την κατηγορηματική θέση της Νομικής υπηρεσίας του ΟΛΠ, έκανε δεκτό τον όρο αυτό του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παρά ταύτα, το ΔΣ/ΟΛΠ με νεώτερη απόφασή του στις 24/11/2014 αγνόησε τον σαφή όρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όρισε Γενική Συνέλευση των μετόχων για τις 25/11/2014.

Μια συνέλευση, χωρίς τήρηση των όρων διαφάνειας και δημοσιότητας, στην οποία αποφασίστηκε να γίνουν δεκτοί οι όροι της COSCO και όχι οι όροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως ψευδώς αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση κάτω από τις πιέσεις της COSCO επιχειρεί με την κάλυψη της Βουλής να επικυρώσει μια σύμβαση, η οποία και ως προς την οικονομική της πλευρά και ως προς την νομική της πλευρά αποτελεί μέγα πολιτικό σκάνδαλο.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προχωράνε στην πώληση του 67% τουΜετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ λέγοντας μάλιστα ότι η ολοκλήρωση του «Φιλικού Διακανονισμού» είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μεθοδευμένα παραδίδουν όλο το Λιμάνι στην COSCO. Την έκαναν πρώτα ενοικιαστή και τώρα την κάνουν ιδιοκτήτη.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του ΟΛΠ έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την επιχειρούμενη πώληση του 67%, ενώ καταθέτουμε ένδικα μέσα αναστολής και ακύρωσης της συμπληρωματικής σύμβασης παραχώρησης του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού».

Καλούμε τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και όλη την Κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην επικύρωση αυτής της έκνομης και βλαπτικής για τα συμφέροντα της Ελληνικής Οικονομίας σύμβασης.

Καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα και τους Έλληνες Βουλευτές να ματαιώσουν μέσα στην Βουλή την ψήφισή μιας σύμβασης που μεθοδευμένα οδηγεί στην μετατροπή του Λιμανιού του Πειραιά σε μονοπώλιο ενός ξένου μονοπωλιακού ομίλου. Μια σύμβαση που υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της COSCO σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια θα συνεχίσουν, σε κάθε περίπτωση, τον ΑΓΩΝΑ τους κατά των μεθοδεύσεων ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter