Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΣΥΡΙΖΑ για φιλικό ΟΛΠ-COSCO : Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα -UPD

olp-5678

Ανακοίνωση εξέδωσε προ ολίγου το Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την προώθηση του λεγόμενου φιλικού διακανονισμού μεταξύ Ο.Λ.Π. και COSCO και την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έχει αναγάγει σε εθνική λιμενική πολιτική, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Cosco.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται, ότι θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, με όλες τις δραστηριότητές τους και δεν θα δεχτεί τετελεσμένα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επιδιώκει να επισπεύσει την παράδοση του πρώτου λιμένα της χώρας, στην Cosco. Αντί να διαμορφώσει έναν πλήρη στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας, προς όφελος της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας, έχει αναγάγει σε εθνική λιμενική πολιτική, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Cosco.

Προκειμένου να εξυπηρετήσουν -όσο μπορούν καλύτερα- τα ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλουν να αρπάξουν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελός τους, δε διστάζουν να ξεπουλήσουν όσο – όσο, ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως είναι ο Ο.Λ.ΠΕΙΡΑΙΑ Α.Ε. και Ο.Λ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Οι δύο Οργανισμοί, που λειτουργούν και διαχειρίζονται τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών, χαρίζονται στα ιδιωτικά μονοπώλια, θυσιάζοντας το μέλλον του τόπου, στο βωμό της αβέβαιης αποπληρωμής του χρέους.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Ο.Λ.ΠΕΙΡΑΙΑ, εμφανίζονται να δέχονται κάθε αξίωση της Cosco, αγνοώντας ακόμα και αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου η θυγατρική της κινέζικης εταιρείας να μην πληρώνει ούτε καν το «ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα», που έχει συμφωνηθεί με τη Σύμβαση Παραχώρησης του τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Αυτή η καταστροφική πολιτική, που καταλήγει σε βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των τοπικών κοινωνιών και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος, έχει οδηγήσει όλους τους φορείς του Πειραιά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις, να συσπειρωθούν, για να αποτρέψουν την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του Ο.Λ.Π.

Η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κάνει ότι δεν βλέπει αυτή την ομόθυμη αντίδραση, στην βάρβαρη πολιτική της. Γι' αυτό, ο μόνος δρόμος, είναι η δημοκρατική ανατροπή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται, ότι θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, με όλες τις δραστηριότητές τους και δεν θα δεχτεί τετελεσμένα».

Αντίστοιχα με νεώτερη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και με αφορμή την ανακοίνωση του ΟΛΠ για τη διεξαχθείσα έκτακτη γ.σ. στον ΟΛΠ αναφέρει τα ακόλουθα:

« Όπως είχαμε επισημάνει, η οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης ότι πραγματοποιήθηκε η σημερινή προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ είναι πολιτικά και νομικά έκθετη.

Η Ανακοίνωση Τύπου της Διοίκησης του ΟΛΠ ξεπερνάει κάθε φαντασία. Εμφανίζει ότι πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων, την οποία, όμως, δεν αντιλήφθηκε κανείς, ούτε κάν οι απλοί μέτοχοι.

Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό το Συνδικαλιστικό Κίνημα του ΟΛΠ, το οποίο με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα με όρους μαζικού κινήματος προβάλλει την θέση των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος των Λιμανιών.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση και υπακούει σε όρους διαφάνειας και δημοσιότητας.

Όσο για τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ/ΟΛΠ, με τεκμηριωμένο τρόπο παρουσίαζαν πάντα τα πολιτικά και νομικά ατοπήματα, τόσο για το θέμα του «Φιλικού Διακανονισμού», όσο και για το θέμα της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

Είχαν επισημάνει και στο ΔΣ/ΟΛΠ ότι η απόφασή του παραβιάζει κατάφωρα τις επιταγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι η απόφαση του ΔΣ να συμπεριλάβει στο Σχέδιο Συμφωνητικού προσθήκη προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της COSCO συνιστά παράνομη μεθόδευση και καταστρατήγηση του γράμματος και του πνεύματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δυστυχώς, όμως με την σιωπηρή δύναμη της πλειοψηφίας αγνοήθηκαν».

 

Νέα ανακοίνωση από την ΟΜΥΛΕ

Πολιτικά και νομικά έκθετη χαρακτηρίζει σε νέα ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ, τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ανακοίνωση του Οργανισμού "ξεπερνάει κάθε φαντασία".

Ειδικότερα, στην σχετκή ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ αναφέρει τα εξής:

"Όπως είχαμε επισημάνει, η οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης ότι πραγματοποιήθηκε η σημερινή προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ είναι πολιτικά και νομικά έκθετη.

Η Ανακοίνωση Τύπου της Διοίκησης του ΟΛΠ ξεπερνάει κάθε φαντασία. Εμφανίζει ότι πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων, την οποία, όμως, δεν αντιλήφθηκε κανείς,
ούτε κάν οι απλοί μέτοχοι.

Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό το Συνδικαλιστικό Κίνημα του ΟΛΠ, το οποίο με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα με όρους μαζικού κινήματος προβάλλει την θέση των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος των Λιμανιών.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση και υπακούει σε όρους διαφάνειας και δημοσιότητας. Όσο για τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ/ΟΛΠ, με τεκμηριωμένο τρόπο
παρουσίαζαν πάντα τα πολιτικά και νομικά ατοπήματα, τόσο για το θέμα του «Φιλικού Διακανονισμού», όσο και για το θέμα της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

Είχαν επισημάνει και στο ΔΣ/ΟΛΠ ότι η απόφασή του παραβιάζει κατάφωρα τις επιταγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι η απόφαση του ΔΣ να συμπεριλάβει στο Σχέδιο Συμφωνητικού προσθήκη προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της COSCO συνιστά παράνομη μεθόδευση και καταστρατήγηση του γράμματος και του πνεύματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δυστυχώς, όμως με την σιωπηρή δύναμη της πλειοψηφίας αγνοήθηκαν".

 

Νωρίτερα στο TheSeaNation

 

UPD

Τελικά πέρασε ο Φιλικός

Την έγκριση από τη Γ.Σ. του Φιλικού Διακανονισμού ανακοίνωσε επισήμως πριν από λίγο ο ΟΛΠ.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΛΠ Α.Ε., με θέμα την έγκριση της Συμφωνίας Β' Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ Α.Ε. – ΣΕΠ Α.Ε., μετά από μικρή καθυστέρηση, λόγω παρεμπόδισης εισόδου στην αίθουσα από τα προεδρεία των συνδικαλιστικών συλλόγων του Οργανισμού. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε όπως είχε ανακοινωθεί εντός της έδρας της εταιρίας σε παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων.

Στη Συνέλευση, η οποία είχε απαρτία, παρέστησαν Μέτοχοι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το 82,62 % των μετόχων του Οργανισμού και είχαν εμπρόθεσμα δηλώσει τη συμμετοχή τους.
Μιλώντας προς τους Μετόχους ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης χαρακτήρισε τη Συμφωνία "Επιχειρηματική – επενδυτική Σύμβαση Παραχώρησης", η οποία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ Α.Ε. και η οποία ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.
Παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
- Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 €.
- Αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000.
- Το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.
- Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη "εγγυημένη δυναμικότητα" και "ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα" ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως.
- Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκ. Ευρώ σε 678 -1.073 εκ. ευρώ και
-Κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε. για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε., ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενεργός παραγωγικός χώρος, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.

Για την τελική προσαρμογή των όρων της Σύμβασης, τηρήθηκαν οι παράμετροι του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και την υπογραφή της Συμφωνίας, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στο Υ.Ν.Α., προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Μετά τη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε: "είναι κρίμα να εμποδίζεται μια ανοιχτή εταιρική διαδικασία με αντιδημοκρατικό τρόπο από μικρή ομάδα συνδικαλιστών, των οποίων δύο εκπρόσωποι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και παγίως στις Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνουν το λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους. Και είναι ακόμη πιο κρίμα γιατί με έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να παρεμποδισθεί μια επένδυση 230 εκ. ευρώ, για την οποία ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες διαφάνειας επί δύο χρόνια και η οποία φέρει στον ΟΛΠ Α.Ε. σημαντικά κέρδη και στην εθνική οικονομία αναπτυξιακές προοπτικές".

H πλήρης εισήγηση του κ. Γ. Ανωμερίτη στο www.olp.gr

 

UPD

Πολιτικό πραξικόπημα και νομική ακροβασία

Σε επίσημη ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της έκτακτης Γ.Σ. του ΟΛΠ, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με πολιτικό πραξικόπημα ι νομικές ακροβασίες να εκποιήσει τα λιμάνια.

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση η ΟΜΥΛΕ, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Κυβέρνηση επιχειρεί με πολιτικά πραξικοπήματα και τεράστιες νομικές ακροβασίες να εκποιήσει τα Λιμάνια. Χθές, κατά την διάρκεια του ΔΣ/ΟΛΠ και παρά την θέση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΛΠ και τις σαφείς γνωμοδοτήσεις έγκυρων νομικών, χάρισαν στην COSCO το θέμα του «εγγυημένου τιμήματος» αψηφώντας την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Ναυτιλίας με κάθε τρόπο διατυμπανίζει ότι η ολοκλήρωση του «Φιλικού Διακανονισμού» ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
Οδηγούμαστε έτσι μεθοδευμένα στην παράδοση-εκποίηση του ΟΛΠ στην COSCO, όπου η COSCO θα είναι ενοικιαστής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης του Λιμανιού του Πειραιά.

Όλα αυτά παρά τις πάνδημες αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, των Κοινωνικών Φορέων και συνολικά του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Σήμερα για όλους αυτούς τους λόγους ζητήσαμε να μην πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Πέραν της διαφωνίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος υπάρχουν πολιτικά και νομικά ζητήματα, τόσο για τον λεγόμενο «Φιλικό Διακανονισμό», όσο και για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου. Η ιστορία του ξεπουλήματος του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης ότι πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση - έξω από τον ορισμένο χώρο και την θεσμοθετημένη διαδικασία – είναι πολιτικά και νομικά έκθετη.
Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια, μαζί με τις κοινωνικές συμμαχίες, με όρους μαζικού κινήματος θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της πώλησης – ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών».

 

UPD

Εν αναμονεί της επίσημης ανακοίνωσης από την πλευρά του ΟΛΠ για την διεξαγωγή της επεισοδιακής όπως κατέδειξε και το TheSeaNation, έκτακτης Γ.Σ., συγκλίνουσες είναι οι πληροφορίες ότι τελικά πέρασε η διαδικασία του Φιλικού Διακανονισμού την οποία οι συνδικαλιστές ετοιμάζονται να προσβάλλουν εν αρχής καταγγέλλοντας την πολιτικά και δικονομικά στην εξέταση που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου στο ΣτΕ.

Με την όλη διαδικασία πέραν της υλοποίησης των προβλεπόμενων επενδύσεων, ανοίγει και ο δρόμος για τη β' και πιο ουσιαστική φάση του διαγωνισμού.

 

UPD

Θα αναδείξουν το θέμα και πολιτικά...

Ενώ φαίνεται να συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το εάν θα γίνει ή όχι η έκτακτη Γ.Σ., ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι αγνοεί αν εξελίσσεται η έκτακτη Γ.Σ. στη μικρή αίθουσα παραπλήσια του γραφείου του κ. Ανωμερίτη, σημειώνοντας ότι εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει δεν θα έχει τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστών που απαίτησαν η νέα βελτιωμένη πρόταση του ΟΛΠ να περάσει πρώτα από τη διαδικασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν φτάσει στη ΓΣ.

Εάν έχει συμβεί, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, εξέλιξη έκτακτης Γ.Σ,. τότε το θέμα θα αναδειχθεί και πολιτικά.

 

 UPD

Επ’ απειλεί παραίτησης

Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την Έκτακτη Γ.Σ. του ΟΛΠ, η οποία όπως έγραψε το TheSeaNation νωρίτερα εμποδίστηκε από συνδικαλιστές και εργαζομένους της ΟΜΥΛΕ οι οποίοι και απαιτούν να περάσει εκ νέου η χθεσινή απόφαση του ΟΛΠ από το ΣτΕ προκειμένου να επικυρωθεί πριν την εισαγωγή στην έκτακτη Γ.Σ.

Στους έντονους διαλόγους που υπήρξαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτης φέρεται κατά πληροφορίες να απείλησε με παραίτηση ενώ αυτή την ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο γραφείο του και με τους αρμόδιους του ΤΑΙΠΕΔ.

 

UPD

«Καθυστερεί...» η έκτατη Γ.Σ. του ΟΛΠ

Προσπάθεια αποτροπής της σύγκλισης της έκτακτης Γ.Σ. του ΟΛΠ εξελίχθηκε νωρίτερα από μικρή ομάδα εργαζομένων σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία τα Διοίκησης του Οργανισμού.

Μέχρι ώρας η Γ.Σ. πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν έχει ξεκινήσει και είναι άγνωστη η εξέλιξη προς ώρας της όλης υπόθεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο των εργασιών της συνδιάσκεψης των ευρωπαίων λιμενεργατών στον Πειραιά, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη συμπαράσταση τους απέναντι στην ΟΜΥΛΕ και στην προσπάθεια της να ακυρώσει τα διαδικασία του διαγωνισμού.

Τέλος ως γνωστόν στις 2 Δεκεμβρίου πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στο ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας κατά της όλης διαδικασίας στην οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν θετικές εισηγήσεις υπέρ της ΟΜΥΛΕ φορείς του Πειραιά που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter