Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Από αναβολή σε αναβολή - UPD

OLP-853-

Αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου η συζήτηση που είχε προσδιοριστεί να γίνει νωρίτερα σήμερα στην έκτακτη Γ.Σ. του ΟΛΠ για το θέμα του Φιλικού Διακανονισμού ΟΛΠ- Cosco το οποίο και αποτελεί εκ των βασικών κριτηρίων για τη γενικότερη προώθηση της διαδικασίας του διαγωνισμού ΟΛΠ.

Η αναβολή ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς ως γνωστόν από χθες φαινόταν αυτή η εξέλιξη, αφού δεν υπάρχει «κοινή γραμμή» ως προς τα επιμέρους θέματα που ανέκυψαν μετά την γνωστή γνωμοδότηση που άναψε μεν το πράσινο φως για το Φιλικό Διακανονισμό αλλά δημιούργησε θέμα το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι τώρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν και την πλευρά της ΕΕ να έχει συμφωνήσει πλήρως στην διευθέτηση του Φιλικού Διακανονισμού καθώς πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει τοποθέτηση δύο Επιτρόπων περί του θέματος, το οποίο ως γνωστόν είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου μετά από προσφυγές που είχαν συμβεί και οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο.

Με δεδομένη την εξέλιξη θα υπάρχει ένα ρευστό διάστημα από του προσδιορισμού της νέα Γ.Σ .μέχρι και των αρχών Δεκεμβρίου αφού μένει να δούμε εάν μέχρι τότε θα υπάρξει κατάληξη επί του Σχεδίου Φιλικού Διακανονισμού ή θα υπάρξει νέα αναβολή άρα και της εισαγωγής του θέματος στη Βουλή, που πλέον με βάση τα νέα δεδομένα και εκτός απροόπτου τοποθετείται για τις αρχές Γενάρη όπου έχει τρενάρει η δεύτερη και καθοριστική φάση διαγωνισμού για τον ΟΛΠ.

Όπως έγραψε νωρίτερα το TheSeaNation και οι δύο διαγωνισμοί φαίνεται να πηγαίνουν πίσω, ενώ διατυπώνονται ήδη εκτιμήσεις ότι σε περίπτωση περαιτέρω ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού μάλλον οι δεύτερες φάσεις θα αναβληθούν περαιτέρω.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΟΛΠ

 

«Ψυχρός πόλεμος» στις λιμενικές επενδύσεις (;)

«Ψυχροπολεμικό κλίμα» τείνει να δημιουργηθεί γύρω από μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία θέμα της ανάπτυξης των λιμενικών της υποδομών εντός του διεθνούς λιμενικού συστήματος με κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία ή διαφορετικά όπως έχει διατυπωθεί από τις παραγωγικές τάξεις το momentum.

Χθες το απόγευμα διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ για το μόνο θέμα της αποδοχής του φιλικού διακανονισμού της COSCO θα οδηγηθεί σε αναβολή καθώς δεν διαφαίνεται ότι έχει υπάρχει απόλυτη σύμπλευση της δύο πλευρών επί του θέματος.

Που αφορά και μία μεγάλη επένδυση αλλά και εν πολλοίς «κρίνει» και τη συνέχεια του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Του οποίου επίσης η δεύτερη και καθοριστικής σημασίας φάση τρέναρε για τα μέσα Ιανουαρίου και έπειτα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ουσιαστικά και για τα δύο λιμάνια (ΟΛΠ-ΟΛΘ) η διαδικασία φαίνεται να είναι στον «αέρα» και για ένα άλλο λόγο. Δεν έχει μέχρι ώρας υπάρξει συμφωνία επί νομικού κειμένου(«Master Concession ageement ») που εν πολλοίς θα προσδιορίζει «το τι και πως» της «επόμενης ημέρας» των ιδιωτικοποιήσεων για μείζονος σημασίας θέματα τα οποία είναι γνωστά στους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων και απασχολούν τους επενδυτές. Οι οποίοι από ότι φαίνεται δεν έχουν «ξεκάθαρη εικόνα» για το τι συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η «υπομονή τους» και ενδεχομένως η «επιμονή τους» δεν έχει εξαντληθεί.

Στον αντίποδα του Πειραιά η Θεσσαλονίκη, και παρά το γεγονός ότι οι εκεί παραγωγικές τάξεις ομόφωνα ζήτησαν από την κυβέρνηση στην περίοδο της ΔΕΘ να «τρέξει» και τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, οι ρυθμοί είναι εξ ίσου «αργοί» και εν πολλοίς εμφανιζόμενοι να «ακολουθούν» τα του Πειραιώς.

Από την άλλη πλευρά και εκεί η Ρωσική πλευρά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων σχημάτων, για να επενδύσει εσχάτως τόνισε, όπως μετέδωσαν και ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει ποιούς επενδυτές θα επιλέξει» δίνοντας κατά τον τρόπο αυτό μία πολιτική-διεθνηκή χροιά.

Και στις δύο περιπτώσεις, με ενδιάμεσο σταθμό και την προσφυγή των συνδικαλιστικών φορέων κατά των ιδιωτικοποιήσεων στις 2 Δεκέμβρη στο ΣτΕ οι διαδικασίες και για τα δύο λιμάνια μάλλον λαμβάνουν άλλο χρονικό ορίζοντα. Εκτός και αν η κυβέρνηση κάνει «αποφασιστικό βήμα» αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί στην έκτακτη γ.σ. του ΟΛΠ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter