Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Από Γενάρη και βλέπουμε… (;)

OLP-6565

Κίνδυνο να μην υπάρξει σύνδεση της «ελληνικής παράκαμψης» στον «νέο δρόμο του μεταξιού» που φιλοδοξεί η Κίνα να αναπτύξει επενδύοντας στη νότια και κεντρική Βαλκανική διαβλέπουν αναλυτές που εστιάζουν στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που έχουν συμβεί στα χρονοδιαγράμματα αποκρατικοποίησης ,μεταξύ των οποίων και των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Νεότερες εκτιμήσεις θέλουν την μεταφορά από τις αρχές του νέου έτους των διαδικασιών της δεύτερης φάσης των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης των δύο λιμένων καθώς το διάστημα που θα διαρρεύσει μέχρι τα τέλη του έτους μάλλον θα αναλωθεί στην «αποσαφήνιση» του «Master Concession ageement ».

Το οποίο και φαίνεται να ταλανίζει από διμήνου το ΥΝΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και βέβαια το υπουργείο Οικονομίας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα το Master Concession ageement εκτός απροόπτου για τον ΟΛΠ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Δεκέμβρη το οποίο και θα αποτελέσει και τη βάση για το αντίστοιχο του ΟΛΘ.

Ωστόσο προχθές οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζόμενων στα δύο λιμάνια κατέστησαν σαφές ότι δεν θα «παραιτηθούν» των αγώνων για ανατροπή του «σκηνικού» των αποκρατικοποιήσεων καθώς προσφεύγουν νομικά στο ΣτΕ. Επίσης εναπομένει να οριστικοποιηθεί και η δια της έκτακτης γενικής συνελεύσεως του ΟΛΠ διαδικασίας περί του «φιλικού διακανονισμού» και των όσων προβλέπονται από αυτόν η οποία και εν συνεχεία θα επικυρωθεί από την Βουλή αφού εισαχθεί στη σχετική επιτροπή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους εκδηλώσαντες ενδιαφέρον επενδυτές για ΟΛΠ και ΟΛΘ παραμένει ζέον. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η «στροφή» της Κίνας στην ανάπτυξη της ναυτιλίας της αλλά και της ανάπτυξης «στρατηγικών οικονομικών σχέσεων στην κεντρική και νότια Βαλκανική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομική υπερδύναμη «στοχεύει» στην ανάπτυξη ισχυρών διμερών οικονομικών σχέσεων ενισχύοντας την παρουσία της μέσα από λιμενικές, σιδηροδρομικές υποδομές και όχι μόνο. Κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το διεθνές εμπόριο το οποίο και διατηρεί εστιασμένο το ενδιαφέρον στις ελληνικές οικονομικο-πολιτικές επιλογές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter