Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΣΕΒ: Λιμάνια και αεροδρόμια κόμβοι των logistics

fessas-SEV

Άκρως ενδιαφέρουσα η σημερινή συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Ρύθμιση Θεμάτων Εφοδιαστικής Αλυσίδας και άλλες διατάξεις», κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων τονίστηκε η δυναμική που προσδίδουν οι βασικοί κόμβοι που είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, σε σχετική δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η εφοδιαστική αλυσίδα ( Logistics), είναι ένας από τους ανερχόμενους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Με μερίδιο συμμετοχής σχεδόν 10% στο ελληνικό ΑΕΠ ο κλάδος των Logistics μπορεί να αξιοποιήσει ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανάπτυξης, ικανό να αναδείξει τη χώρα μας σε διεθνή κόμβο εμπορίου και μεταφορών.

Για τον ΣΕΒ, η περαιτέρω υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική Αλυσίδα απαιτεί έμφαση στους ακόλουθους άξονες:

• Ανάπτυξη ενός «εθνικού οικοσυστήματος κορμού για την εξυπηρέτηση των εγχώριων αναγκών μεταφοράς και διανομής». Αυτό αφορά ουσιαστικά στην ταχεία ολοκλήρωση εθνικών συνδυασμένων υποδομών στον κεντρικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στην αποτελεσματική διασύνδεση του με περιφερειακούς μεταφορικούς άξονες αλλά και τις κεντρικές εμπορευματικές πύλες της χώρας, και
• Ανάπτυξη ενός «οικοσυστήματος ολοκληρωμένων εμπορικών πυλών και πόλων ανάπτυξης» ώστε να διασυνδεθούν αποτελεσματικά: (α) οι λιμενικές και αεροπορικές πύλες ταχείας προώθησης των ελληνικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές (β) οι υπηρεσίες logistics προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν επιπλέον εισόδημα για τη χώρα (γ) το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων εφοδιαστικής, με εστίαση, κατά προτεραιότητα, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (ως το πρώτο αναπτυξιακό υπόδειγμα) και στη συνέχεια αναπαραγωγή σε άλλες πύλες, όπως η Θεσσαλονίκη, με εστίαση στα Αgrologistics.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ, μέσα από το Δίκτυο Εταιριών Εφοδιαστικής Αλυσίδας που έχει δημιουργήσει αλλά και ως μόνιμο μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics, έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχτούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του κλάδου ενώ επίσης έχει ενεργοποιήσει τις σημαντικότερες εταιρίες του τομέα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter