Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρέμβαση Σαμαρά ζητά η ΠΟΕΠΛΣ

poepls-logo

Σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού ευελπιστεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), αναφορικά με τα θέματα που έχουν αναδυθεί με τον λιμενικό «Καλλικράτη» που αναθεωρεί δομές του λιμενικού.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό είχε προαναγγελθεί προ ημερών και εστάλη σήμερα. Ακολουθεί αναλυτικά:

«Κύριε Πρόεδρε,

Δια της παρούσης απευθυνόμαστε πλέον σε εσάς προσωπικά, έχοντας εξαντλήσει προηγουμένως κάθε προσπάθεια και δυνατότητα που είχαμε ως θεσμικοί εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, να διατρανώσουμε προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή μας στην μείωση κατά 20% των οργανικών θέσεων όπως αυτή αποφασίστηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και της παρεπόμενης Υπουργικής Απόφασης για την κύρωση του Κανονισμού περί της νέας οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού στις περιφερειακές Υπηρεσίες.

Η μείωση αυτή είναι φανερό ότι έγινε χωρίς να λάβει υπόψη τον ν.4150/13 όπου το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χαρακτηρίζεται ως Σώμα πολλαπλής χρησιμότητας με ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων όπως: ο σχεδιασμός της ναυτιλιακής πολιτικής, με σκοπό την προαγωγή και την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και τη σύνδεσή της με την εθνική οικονομία, η ανάπτυξη της ναυτικής εκπαίδευσης και η ναυτική εργασία, καθώς και η προστασία του Θαλασσίου περιβάλλοντος, η σχεδίαση και εφαρμογή της ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής και η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, η μέριμνα για την πρόληψη και την καταστολή εκνόμων ενεργειών στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων, η χάραξη της λιμενικής πολιτικής, η εποπτεία των λιμενικών υποδομών κάθε λειτουργικής μορφής και η προαγωγή του εθνικού λιμενικού συστήματος ως παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, των νησιών και της ναυτιλίας της χώρας όπως και η οργάνωση και λειτουργία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πόσο δε μάλλον όταν αντιμετωπίζουμε καθημερινά την με μαθηματική πρόοδο αυξανόμενη τάση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και κυρίως χάρη στην αλτρουιστική διάθεση και ανιδιοτέλεια των στελεχών του, που δεν αφήνουν τα σοβαρά προβλήματα (έλλειψη προσωπικού, μέσων, εξοπλισμού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. αποδοχές κτλ) να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του.

Ειδικότερα, η παραπάνω Υπουργική Απόφαση που αποτελειώνει στην πράξη την οργανική σύνθεση των περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, εκδόθηκε εντελώς αιφνίδια και χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες μας, πολύ δε περισσότερο έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον ν.4150/13, ο οποίος ακόμα ευρίσκεται σε ισχύ και με τον οποίο θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση σας αποκατέστησε την τάξη, όρισε τις οργανικές θέσεις σε 10.250 και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανασύσταση και αναγέννηση ενός σύγχρονου, δυνατού, λειτουργικού και αποτελεσματικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Κύριε Πρόεδρε,

Επιθυμούμε να σας καταστήσουμε σαφές ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη καθορισμού νέας οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, δεδομένης της αναδιάρθρωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών και των δομικών αλλαγών που επήλθαν στο Σώμα. Εντούτοις είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη δημοσιευθείσα οργανική σύνθεση, για τον καθορισμό της οποίας δεν ελήφθη επ' ουδενί υπόψη η αύξηση των αρμοδιοτήτων των Κεντρικών Λιμεναρχείων και Λιμεναρχείων, αφού με τον «Λιμενικό Καλλικράτη» υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά τους και νέα Λιμενικά Τμήματα μαζί με τις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές ευθύνης τους, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν αυτοδύναμες και ανεξάρτητες Υπηρεσίες.

Αποδεικνύεται συνεπώς ότι η νέα οργανική σύνθεση αντί να βασίζεται και να τεκμηριώνεται από μία επισταμένη μελέτη «κόστους- οφέλους» και πραγματικά μετρήσιμων στοιχείων, αυτή αντίθετα αντανακλά μία de facto επιδερμική προσέγγιση.

Προς τούτο, δεν γίνεται αποδεκτό από κανένα στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ το γεγονός ότι στο βωμό της πίεσης του χρόνου και των υποχρεώσεων έναντι του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θυσιάζεται η επί έναν ολόκληρο αιώνα ομαλή και αμέριστη προσφορά των στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων, την αστυνόμευση της θάλασσας και των ακτών και την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών στο πλαίσιο μιας πληθώρας αρμοδιοτήτων.

Κατόπιν των παραπάνω ζητάμε την παρέμβασή σας στην κατεύθυνση αύξησης των οργανικών θέσεων του στελεχιακού δυναμικού του Σώματος όλων των βαθμίδων, ώστε να συνάδουν με τις νέες προστιθέμενες αρμοδιότητες των Υπηρεσιών.

Μόνον τότε το Σώμα που με αυταπάρνηση υπηρετούμε όλα τα στελέχη θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις σύνθετες απαιτήσεις των καιρών, με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της έννομης τάξης και ασφάλειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter