Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνι Λαυρίου: Ο προαστιακός θα… έρθει το 2020

lavrio

Μία ιστορία, όπως αυτή της σιδηροδρομικής κάλυψης του Πειραιά σε επανάληψη, αλλά σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Αττικής. Εν προκειμένω το Λαύριο όπου κατά πληροφορίες το προσεχές διάστημα θα γίνει νέα σύσκεψη με τοπικούς φορείς προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα που θα έχουν να κάνουν με τις στάσεις του προαστιακού, όταν αυτός επεκταθεί, προς το λιμάνι του Λαυρίου από το αεροδρόμιο.

Για το λιμάνι του Πειραιά η υπόθεση της σιδηροδρομικής κάλυψης κράτησε σε επίπεδο συζητήσεων σχεδιασμών, συσκέψεων κλπ μία συναπτή εικοσαετία και από ότι φαίνεται και η ανάλογη υπόθεση του Λαυρίου θα «κλείσει» ανάλογο διάστημα αφού με βάση τα νεότερα ο προαστιακός μέλλεται να καταλήξει εκεί το 2020.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της σιδηροδρομικής κάλυψης του Λαυρίου με προαστιακό-μετρό με βάσει παλαιότερους σχεδιασμούς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί αρχικά το 2010 μετατέθηκε για το 2012 και τώρα βλέπει ορίζοντα το 2020. Μόλις πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες περί τα σιδηροδρομικά είχαν γίνει «άνω κάτω» για το κόστος της χάραξης που έχει επιλεγεί, τους σταθμούς, τις ταχύτητες που θα αναπτύσσουν οι συρμοί αλλά ακόμη και τις διαβάσεις αν θα είναι ανισόπεδες ή μη.

Στην ουσία του πράγματος το λιμάνι, η στρατηγική σημασία του οποίου για την ακτοπλοΐα είναι εξαιρετικά κρίσιμη λόγω του ότι μειώνει τις ώρες πλου στα νησιωτικά συγκροτήματα του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου άρα και το κόστος των πετρελαιοειδών που ευθύνεται για την κρίση στον τομέα, δεν θα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του μέχρι το 20.

Και τούτο διότι επώνυμα στελέχη της ακτοπλοΐας έχουν σημειώσει ότι το λιμάνι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν δεν έχει πλήρη σύνδεση προαστιακού-μετρό. Πάντως το μήκος της επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής υπολογίζεται στα 32 χλμ. και θα ξεκινά από το σημερινό κόμβο του προαστιακού στο Κορωπί με κατάληξη στο Νέο Λιμένα Λαυρίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter