Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διαγωνισμοί λιμένων: Το momentum «επιβάλει» full speed ahead

Ταχύτητα πλοίουΜεταφορές, logistics και λιμάνια αποτελούν το βασικό τρίπτυχο που μπορεί να δώσει περεταίρω ισχυρή ώθηση στην οικονομία με στόχο την έξοδο μία ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να συγκλίνουν κύκλοι των παραγωγικών τάξεων και των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων με τους τελευταίου να «περιμένουν» από την νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την κυβέρνηση να επιδείξουν αποφασιστικότητα ως προς την δρομολόγηση της επόμενης φάσης των διαγωνισμών πρωτίστως του ΟΛΠ αλλά και του ΟΛΘ εντός του τρίτου τριμήνου του έτους. Πεποίθηση των ανωτέρω είναι να μην χαθεί το momentum δεδομένου ότι τα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερφόρτωσης με αναφορές για καθυστερήσεις πλοίων άνω των 70 ωρών. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Σκάϊ ο Commercial Manager της PCT S.A. Αν. Βαμβακίδης ερωτηθείς σχετικά μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στο γεωπολιτικό και όχι μόνο momentum που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή του πετάλου της ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μ. Θάλασσας που φέρνουν τον Πειραιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ως κόμβου για τις εμπορευματικές ροές τόσο σε διεθνές επίπεδο μεταξύ Ασίας-Ευρώπης όσο και τοπικά με διασπορές (short sea shipping) σε ανατολική Μεσόγειο και Μ. Θάλασσα.
Αναφορικά με τα logistics έχει καταστεί επίσης πρόδηλος ο ρόλος της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμένα του Πειραιά με το διεθνές δίκτυο για την οποία επίσης το ΤΑΙΠΕΔ «κρατά το κλειδί» των εξελίξεων με τους άλλους διαγωνισμούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ όπου ως γνωστόν υπάρχει εκπεφρασμένο Ρωσικό και Κινεζικό ενδιαφέρον ανάπτυξης του σιδηροδρομικού άξονα όπου από κοινού με τον Πειραιά δίνει ταχύτερες προσβάσεις στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης το λιγότερο κατά μία εβδομάδα ενώ έχει ήδη διαφανεί και η σημασία για τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης όπου Δύση και Ανατολή διατηρούν ζέον οικονομικό και γεοστρατηγικό ενδιαφέρον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter