Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

LNG: Τα ευρωπαϊκά λιμάνια ετοιμάζονται για την... επόμενη ημέρα

lng-anefodiasmos

Εκ νέου στο προσκήνιο τα λιμάνια της Β. Ευρώπης που φαίνεται ότι εφαρμόζουν στο έπακρο την ελληνικότατη παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν... κλπ) καθώς προετοιμάζονται για να μπορούν να παράσχουν εφοδιασμούς πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο που θα χρησιμοποιούν καύσιμο πρόωσης LNG.

Οι προετοιμασίες για την «επόμενη ημέρα» γίνονται σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών την ενδεδειγμένη χρονική στιγμή καθώς την εν λόγω επιλογή έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία για κτίσιμο πλοίων με ορίζοντα την προσεχή διετία που θα κινούνται με LNG το οποίο πλέον αποτελεί «επιλογή μάχης» για τους πλοιοκτήτες καθώς επεκτείνεται το νομικό πλαίσιο μέτρων για προστασία του περιβάλλοντος τόσο για τα πλοία όσο και για θαλάσσιες ζώνες στις οποίες βρίσκονται στρατηγικής σημασίας λιμάνια για το διεθνές εμπόριο.

Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα και ενώ σε επίπεδο ΥΝΑ έχουν συμβεί συσκέψεις για το πώς θα εφαρμοστεί η χρήση LNG στον τομέα της ακτοπλοΐας, που ταλανίζεται από το κόστος των καυσίμων, το θέμα της ανάπτυξης υποδομών στα ελληνικά λιμάνια που θα επιτρέπουν εφοδιασμούς LNG αποτελεί «terra incognita».

Με μόνη ίσως εξαίρεση το λιμάνι της Καβάλας όπου και συνέβη νωρίτερα σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας , προσκείμενων σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο περιβαλλοντικών φορέων, για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν μεταξύ των άλλων εγκαταστάσεις για την διακίνηση από θαλάσσης LNG. Εν αντιθέσει με τα συμβαίνοντα σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια όπου οι τοπικοί φορείς έχουν συστρατευτεί μέσω και των Επιμελητηρίων μερικά εκ των οποίων έχουν υπό τον έλεγχό τους εμπορικά λιμάνια με τις όποιες αποφάσεις ανάπτυξης εγκαταστάσεων που θα διακινούν LNG το οποίο έχει παγκοσμίως αναγνωριστεί ως φιλικότερη μορφή καύσιμης ύλης προς το περιβάλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter