Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνι Λαυρίου: Περιμένοντας τον προαστιακό

lavrio

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό αρμόδιο για θέματα μεταφορών και δικτύων Μ. Χρυσοχοϊδη, ο σχεδιασμός για την επέκταση του προαστιακού από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό μέσο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το θέμα της σιδηροδρομικής κάλυψης του λιμένα Λαυρίου τείνει να καταστεί «θρίλερ», καθώς και στο παρελθόν είχαν εξαγγελθεί σχεδιασμοί με συγκεκριμένα μάλιστα χρονοδιαγράμματα περάτωσης χωρίς ωστόσο το έργο, που είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της ανατολικής Αττικής αλλά και του λιμένα να προχωρήσει στο ελάχιστο.

Οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί που σε χρονικό εύρος καλύπτουν την δεκαετία ήθελαν την σιδηροδρομική κάλυψη (μετρό-προαστιακός) να φτάνει στο λιμάνι οι σχεδιασμοί για το οποίο ήθελαν να εξελίσσεται σε λιμάνι κάλυψης των ταχύπλοων συμβατικών και μη μονάδων της ακτοπλοΐας.

Μάλιστα επί εποχής «αδειών σκοπιμότητας» υπήρξαν ακτοπλοϊκά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην προοπτική ανάπτυξης του λιμένα ενώ δεν είχε ακόμη οξυνθεί η κρίση που ενέσκηψε αργότερα από το κόστος των καυσίμων.

Και μάλιστα στη λογική της βελτίωσης του αριθμού προσεγγίσεων στα νησιωτικά συγκροτήματα πρωτίστως των Κυκλάδων και δευτερευόντως τους ανατολικού Αιγαίου με βάση πορίσματα μελέτης της εποχής του τότε ΥΕΝ που απεικόνιζε τις δυνατότητες των ταχυπλόων.

Ωστόσο αργότερα και υπό το βάρος των περιστάσεων και της απόστασης από το κέντρο της Αθήνας η υπόθεση της χρήσης του λιμένα από ακτοπλοϊκές εταιρίες είχε «ανασταλεί» μέχρι της αποπεράτωσης της σιδηροδρομικής κάλυψης και της έλευσης του μετρό και προαστιακού στο λιμάνι.

Σήμερα που το κόστος των καυσίμων αποτελεί «άγκυρα» που απειλεί να διατηρήσει «στο κόκκινο» ακτοπλοϊκά σχήματα η σύνδεση του Λαυρίου με τον προαστιακό έστω και με ορίζοντα πενταετίας ίσως αποτελέσει μία επιπρόσθετη διέξοδο-λύση για την ακτοπλοΐα που αναζητά φιλικότερες και φθηνότερες καύσιμες ύλες για την πρόωση των πλοίων της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter