Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κινεζικό ενδιαφέρον και... για σιδηροδρομικές μεταφορές

li-ketsiangk-00

Ευρύ πεδίο ανάπτυξης νέων σεναρίων περί του ενδεχόμενου να εκδηλωθεί λίαν προσεχώς Κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον και για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας πυροδότησε αποστροφή του λόγου του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ το πρωί στις εγκαταστάσεις της PCT S.A., ότι ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου θα ωφεληθούν και η Ελλάδα και η Κίνα και η Ευρώπη.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα και από του βήματος του φόρουμ Ναυτιλιακής, Επενδυτικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, ο κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε πως το Πεκίνο μπορεί να προσφέρει «χρηματοδοτική υποστήριξη» για τα σιδηροδρομικά έργα επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να επενδύσει για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των ελληνικών σιδηροδρομικών γραμμών προς την Ευρώπη, προκειμένου να μειωθεί κατά περαιτέρω 2 με 3 ημέρες ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν τα κινεζικά αγαθά στις ευρωπαϊκές αγορές. Κάτι που άλλωστε είχε αναφέρει και στο πρωί.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Κινεζική πλευρά δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τον τομέα των logistics και γενικότερα των συνδυασμένων μεταφορών, καθώς είναι προφανές ότι δια του Πειραιά η διασπορά εμπορευμάτων εταιριών υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μπορούν να γίνουν από το ελληνικό λιμάνι. Και σε χρόνους ταχύτερους, και καταφανώς οικονομικότερους, όπως άλλωστε τονίστηκε και στην πρωινή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της PCT SA. Να σημειωθεί τέλος ότι στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται και η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την οποία έχει ως γνωστόν υπάρχει καταγεγραμμένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter