Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σύμφωνο το ΕΒΕΠ με τα δελτία TIR στο λιμάνι του Πειραιά

evep-0978

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με ανακοίνωσή του, επικροτεί την έναρξη της χρήσης διάθεσης των δελτίων του συστήματος TIR στο λιμάνι του Πειραιά και συγχαίρει την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (Ο.Φ.Α.Ε), τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) και την Piraeus Container Terminal (PCT) γι' αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία τους.

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, το διεθνές σύστημα οδικών Μεταφορών ΤΙR επιτρέπει σε σφραγισμένα από το τελωνείο οχήματα και containers να διέρχονται μέσω των κρατών, χωρίς τελωνειακούς ελέγχους, να απλοποιεί τις συνοριακές διατυπώσεις και να τις περιορίζει στο σημείο εκκίνησης και προορισμού, να μην καταβάλλεται 60.000 ευρώ, ως εγγύηση τελωνειακών δασμών και τελών και γενικά επιταχύνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και μειώνει σημαντικά τα έξοδα της μεταφοράς εμπορευμάτων, από και προς τη χώρα μας.

Το ΕΒΕΠ παράλληλα υπενθυμίζει την πεποίθηση, τόσο της διοίκησης όσο και των μελών του, ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει όλες τις δυνατότητες να είναι στην πρώτη γραμμή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας, με σύγχρονο περιεχόμενο, σταθερές βάσεις, αποδοχή και συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινωνίας. Όπως τονίζει το ΕΒΕΠ στη σχετική ανακοίνωση, ο Πειραιάς οφείλει επιτέλους να παραγάγει προστιθέμενη αξία (added value services) από την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του, αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Όμως, η ευνοϊκή αυτή θέση απαιτεί όπως σε κάθε προηγμένο λιμάνι, όχι μόνο να συνδεθεί το Ικόνιο με το στοιχειωμένο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και επιτέλους να λειτουργήσει. Ο Πειραιάς μπορεί να πρωταγωνιστήσει ως κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου και ναυτιλίας, αλλά και ως σημαντικό σημείο εφοδιασμού με τη προώθηση των συνδυαστικών μεταφορών προς τη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και, φυσικά, όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Το παρόν και το μέλλον είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση της μεταφορικής δραστηριότητας των εμπορευματοκιβωτίων και μη, τα οποία διακινούνται μέσω του λιμανιού του Πειραιά, ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία λόγω και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η χρήση του συστήματος TIR. Γιατί με αυτό το διαμετακομιστικό σύστημα, εκτός των άλλων, έχει αποδειχθεί ότι το έργο των μεταφορέων και εμπόρων διευκολύνεται, αφού μειώνονται τα έξοδα, λόγω των ελάχιστων καθυστερήσεων και περιορισμού των αναγκαίων ελέγχων, τονίζει ο ΕΒΕΠ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter