Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ESPO: «Ψήφισμα» έξι σημείων με αποδέκτη Βρυξέλλες

espo20conference

Έξι βασικές επισημάνσεις περιέχει το «ψήφισμα» που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ESPO στο Γκέτεμποργκ με αποδέκτη τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που θα προκύψουν από τις επικείμενες ευρωεκλογές.


Ειδικότερα στο «ψήφισμα»:
- Σημειώνεται ο στρατηγικός ρόλος των λιμένων και των μεταφορών στην οικονομική ανάπτυξη
- Επισημαίνεται ότι χωρίς λιμάνια δεν υπάρχει βιομηχανία
- Τονίζεται ότι στην πολιτική της ΤΕΝ-Τ για τα λιμάνια πρέπει να περάσουν «από τα λόγια στην πράξη»
- Υπενθυμίζεται ότι η εσωτερική αγορά των ναυτιλιακών μεταφορών δεν διαθέτει χρόνο για χάσιμο
- Υπογραμμίζεται ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι ενταγμένα στο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο
- Τονίζεται ότι η λιμενική πολιτική θα πρέπει να ενδυναμώσει τα ευρωπαϊκά λιμάνια να αντιμετωπίσουν της «αυριανές» προκλήσεις.
Αξίζει να υπενθυμιστεί επίσης ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης που ήταν εκ των βασικών ομιλητών της συνόδου μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του ESPO λέγοντας ότι μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν, καθώς και στην ανάπτυξη των πολιτικών της Ε.Ε που επηρεάζουν τις θαλάσσιες μεταφορές, τη λιμενική βιομηχανία και τα ευρωπαϊκά λιμάνια. «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού , να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, προκειμένου να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και να έχουμε μία φωνή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία της ΕΕ» τόνισε. Ο κ. Βαρβιτσιώτης στάθηκε στους Κανονισμούς για τη λειτουργία των λιμένων, εστιάζοντας στην πρόταση Κανονισμού για τη Θέσπιση πλαισίου για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και για τη χρηματοδοτική Διαφάνεια των λιμένων. «Το συγκεκριμένο θέμα, συζητείται επί 14 έτη. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, δεν φθάσαμε σε οριστική συμφωνία , καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία για τους τομείς που θα απελευθερώσουμε και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Βρισκόμαστε σε ένα συνεχή διάλογο και εν μέσω μίας χρονοβόρας διαπραγμάτευσης» είπε σχετικά.
Επίσης προτάθηκε η επιτροπή Fleckenstein να συνεχίσει το έργο της για τους κανονισμούς λιμένων και μετά τις ευρωεκλογές
Στη σύνοδο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά επί του «βασικού» θέματος του συνεδρίου "Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των λιμένων: Μύθος ή Πραγματικότητα;" Όπως ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα ήταν 50-50 καθώς οι μισοί εκ των συμμετασχόντων συμφώνησαν ότι το παιχνίδι του ανταγωνισμού «υφίσταται» ενώ οι άλλοι μισοί ότι είναι «μύθος»
Τέλος ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της συνόδου ήταν η διαδραστικότητα λόγω της μεγάλης «συμμετοχής» των μέσων μαζικής δικτύωσης μέσω των οποίων ανταλλάχθηκαν θέσεις και απόψεις για επί μέρους θέματα και πολιτικές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter