Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρω-συζητήσεις για την λιμενική πολιτική στον ορίζοντα

limani-2Bisrahl

Με φόντο όλα όσα συζητήθηκαν στην ετήσια σύνοδο του ESPO και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ευρω-μετεκλογικά το θέμα της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα διαβούλευσης των νέων οργάνων της ΕΕ που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές.

Οι διεργασίες αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο χωρών μελών με την Ελλάδα, που έχει και την ευθύνη της προεδρίας, να ηγείται σε μία δέσμη θεμάτων για τα οποία και ενημέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στην περατωθείσα σύνοδο του ESPO στο Γκέτεμποργκ.

Οι πτυχές του εργασιακού αλλά και νομικοί σχηματισμοί που μπορεί να «οδηγήσουν» σε σχηματοποίηση οδηγίας θα απασχολήσουν τα ευρωπαϊκά όργανα που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές και μετά την συγκρότηση των επιτροπών που θα συνεχίσουν την εξέταση ζητημάτων που έχουν καταγραφεί και αναζητούν λύσεις.

Επί του παρόντος το θέμα του ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών λιμένων αλλά και του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος στο διεθνή χώρο αποτελούν πολιτικές ιδιάζουσας σημασίας για τα εμπορικά συμφέροντα της ΕΕ η οποία έχει προωθήσει επί μέρους πολιτικές (short sea shipping, θαλάσσιοι διάδρομοι, inland ports κλπ) όπου τα λιμάνια προσλαμβάνουν ξεχωριστής σημασίας.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες την προσεχή εβδομάδα και η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει την δική της «πρόοδο» σε ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter