Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με πρόεδρο τον Κ. Μουτζούρη ξεκινά την Παρασκευή η λειτουργία της ΡΑΛ

Moutzouris-RAL

Υπό την προεδρία του πρώην γ. γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, καθηγητή και πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ξεκινά την Παρασκευή τη λειτουργία της η Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ).

Στόχος της Αρχής είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων και των διατάξεων των συμβάσεων παραχώρησης στους λιμένες, αλλά και την εφαρμογή της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία της ΡΑΛ έχει κριθεί απαραίτητη από τα στελέχη της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων των λιμένων.

Μέλη

Τα μέλη που θα συγκροτούν τη ΡΑΛ με διετή θητεία είναι:

πρόεδρος αναλαμβάνει ο πρώην γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αντιπρόεδρος ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημήτριος Μπαντιάς, εισηγητής ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (δικηγόρος), εισηγήτρια η Μαρία-Ιωάννα Παρασκευά (δικηγόρος), μέλος ο Αντώνιος Πιτσουλάκης (αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α.), μέλος ο Ιωάννης Σακελλαρίδης (χημικός - στέλεχος επιχειρήσεων), μέλος η Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου (δικηγόρος),
μέλος η Αντωνία Σέργη (δικηγόρος), μέλος ο Κρίτωνας-Αθανάσιος Βαλλεράς (πυρηνικός μηχανικός-σύμβουλος επιχειρήσεων).

Η σύσταση της ΡΑΛ, που θα είναι αυτοτελής υπηρεσία τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά και θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, περιλαμβάνονταν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις».

Πόροι

Οι αποδοχές των μελών της ΡΑΛ καθώς και το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης και των δαπανών μετακίνησής τους, καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Επίσης οι πόροι της ΡΑΛ θα προέρχονται από το τέλος το οποίο επιβάλλεται ετησίως με απόφαση πάλι των δύο υπουργών επί των οργανισμών λιμένων και των λιμενικών ταμείων.

Το ύψος του τέλους δεν μπορεί να είναι ανώτερο από 0,2% των ετήσιων εσόδων για τα λιμενικά ταμεία και 0,3% για τους οργανισμούς λιμένων ΑΕ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το θέμα της δημιουργίας της ΡΑΛ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον επικεφαλής της ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αρμοδιότητες

Αρμοδιότητες μεταξύ άλλων, της ΡΑΛ είναι «η παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων και διατάξεων των συμβάσεων παραχώρησης στους λιμένες, τήρηση των υποχρεώσεων των λιμένων στο πλαίσιο της σχετικής κείμενης -εθνικής και ευρωπαϊκής- νομοθεσίας, κυρίως σε σχέση με δημόσιες συμβάσεις, συμβάσεις παραχώρησης και τους κανόνες ανταγωνισμού, την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας στον λιμενικό τομέα, διαμεσολάβηση και επίλυση διαφορών μεταξύ χρηστών και φορέων διαχείρισης, διαχείριση παραπόνων, και λήψη δεσμευτικών αποφάσεων επί αυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter