Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Τρέχουν» οι port operators – Πειραιά «βλέπουν» οι alliances

OLP-999

«Τρέχουν και δεν... φτάνουν» επί το ελληνικότερο οι port operators, προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις όσον αφορά στις δυνατότητες των εμπορικών λιμένων που ελέγχουν να εξυπηρετούν πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των μεγάλων κλάσεων.

Το όλο θέμα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς εκ των πραγμάτων πλέον απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να γίνουν και σε μικρό εύρος χρόνου προκειμένου να μην χαθούν «ευκαιρίες» που επιβάλει πλέον το παγκόσμιο εμπόριο.

Βυθίσματα, ντοκ, γερανογέφυρες, επίγεια εξυπηρέτηση, προγράμματα, logistics, προσωπικό κλπ είναι μόνο μερικά από τα «κεφάλαια» που προκαλούν πονοκέφαλο στα ηγετικά στελέχη των port operators αλλά και των επί μέρους άλλων λιμένων καθώς στην προσεχή διετία ο στόλος των «μεγάλων» θα αυξηθεί με γεωμετρική, όπως όλα δείχνουν πρόοδο.

Και δεν είναι μόνο αυτό στις ανατροπές του σκηνικού θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας που αναφέρεται στους χρόνους εξυπηρέτησης με δεδομένο ότι τώρα ένα μόνο πλοίο θα υποκαταστήσει τις «κινήσεις» τριών έως και πέντε πλοίων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά σε διαφορετική μονάδα χρόνου.

Και ενώ οι port operators «τρέχουν» οι alliances επικεντρώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στο λιμάνι του Πειραιά. Αιτία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η «διάθεση» παγκόσμιων κολοσσών της τεχνολογίας να εκμεταλλευτούν δύο βασικά ατού που διαθέτει ο Πειραιάς.

Τη δυνατότητα διασποράς σε καταφανώς καλύτερους χρόνους από τα λιμάνια της Β. Ευρώπης των προϊόντων τους αλλά και την, προς ώρας, ανυπαρξίας ανταγωνισμού, όσον αφορά στις «γραμμές συναρμολόγησης» προϊόντων επί ευρωπαϊκού εδάφους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εμπορικά τους συμφέροντα όπως αυτά διαμορφώνονται με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και όχι μόνο.

Η πρόσφατη έλευση κινεζικής αντιπροσωπείας αποτέλεσε την αιτία να «ηχήσει συναγερμός» σε παγκόσμια κλίμακα με αποτέλεσμα τώρα η προσοχή να είναι στραμμένη στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τα θέματα της λιμενικής πολιτικής, των αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter