Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κινεζικό ενδιαφέρον για τρένα και λιμάνια

notis-mitarakis-ndrc

Γνώστης των κινεζικών προθέσεων για επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο και όχι μόνο είναι από μακρού η κυβέρνηση, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco στις πρώτες ελεύσεις τους στην Ελλάδα είχαν ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν περί τα σιδηροδρομικά, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους τότε, σε θέματα logistics.

Στη σημερινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, εξάγεται ότι το κινεζικό ενδιαφέρον παραμένει ζέον και για τον τομέα των σιδηροδρόμων όπως ζέον παραμένει και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στα λιμάνια.

Η κινεζική πρόθεση για τους σιδηροδρόμους έρχεται να «δευτερώσει» την αντίστοιχη πρόθεση που είχε εκδηλωθεί από τη ρωσική πλευρά γα το συγκεκριμένο πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Κύκλοι των παραγωγικών τάξεων της Β. Ελλάδος, σημείωναν με νόημα και με κέντρο αναφοράς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ότι η σιδηροδρομική ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των λιμένων θα προσδώσει νέα δυναμική στις τοπικές και όχι μόνο οικονομίες, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν αλυσιδωτά οφέλη από το cluster των υπηρεσιών τόσο των λιμένων όσο και των σιδηροδρόμων.

Το επιτυχές εγχείρημα του Πειραιά με τους εμπορικούς συρμούς που διασπείρουν στις ευρωπαϊκές αγορές προϊόντα ψηλής τεχνολογίας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ενώ κατά πληροφορίες υφίσταται αναφέρον και από γαλλογερμανικό επενδυτικό σχήμα για ανάλογες δραστηριότητες.

Ωστόσο εναπομένει στο ΤΑΙΠΕΔ και στην κυβέρνηση να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους προκειμένου να μη χαθούν οι ευκαιρίες αλλά και η χώρα να κερδίσει όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία όπου δρομολογούνται μεταξύ λιμένων υπέρ ταχείς εμπορικοί συρμοί κάνοντας πράξη προγράμματα που έτρεξαν και τρέχουν στην ΕΕ για τις συνδυασμένες μεταφορές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter