Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με το «βλέμμα» στις Βρυξέλλες ο Πειραιάς

cosco-olp-provlita

«Κρατώντας μικρό καλάθι» αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης θα επιχειρήσει σήμερα να κάμψει τις τελευταίες αλλά ισχυρές αντιδράσεις των Βρυξελλών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης , που εμφανίζεται αποφασισμένη, να προχωρήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η μέχρι σήμερα «διγλωσσία» τρόικα και Βρυξελλών ως προς την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμένα της χώρας έχει ενοχλήσει σφόδρα την Αθήνα την στιγμή που εξακολουθεί να γίνεται λόγος για προαπαιτούμενα αλλά και περί «συμμόρφωσης» προς τα χρονοδιαγράμματα των μνημονίων που τουλάχιστον στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης λιμένων εμφανίζουν καθυστέρηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως ήθελαν χθες το κυβερνητικό επιτελείο να έχει εξετάσει εναλλακτικά σενάρια για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ προκειμένου να είναι έτοιμη αν αντιμετωπίσει τις όποιες ενστάσεις εγερθούν επί του θέματος η νομική πτυχή του οποίου εξετάστηκε χθες ενδελεχώς στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που έλαβε χώρα στον ΟΛΠ.

Να σημειωθεί ότι το "theseanation" προ ημερών αποκάλυψε κατ αποκλειστικότητα εν των συνόλω του το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ γεγονός που δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις και βέβαια δήλωση Βαρβιτσιώτης ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ιδέα της αποκρατικοποίησης σημειώνοντας ότι το σχέδιο βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας προ της εισαγωγής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο χθες κύκλοι των παραγωγικών τάξεων που παρακολούθησαν την ημερίδα για το θεσμικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών λιμένων, στην οποία ο πρόεδρος και διευθύνων του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης υπενθύμισε τη θέση που έχει λάβει επί της επιλογής «ιδιωτικοποίηση ή παραχώρηση», στο περιθώριο της εκδήλωσης, έθεσαν και την παράμετρο του πολιτικού σκηνικού που τείνει να καταστεί ρευστό για μία σειρά λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Ο λόγος για το εύρος του χρόνου που απομένει στο κυβερνητικό επιτελείο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ώστε όλα να εξελιχθούν εντός του τρέχοντος έτους και ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει για τον οποιοδήποτε λόγο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter