Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

e- Τελωνεία: Τέλος εποχής για τη… γραφειοκρατία

olp limani peiraias 4 600

Όνειρο δεκαετιών για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας αλλά κυρίως τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων ήρθε να κάνει πραγματικότητα η ενεργοποίηση του ICISnet όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η ενεργοποίηση του συστήματος που έγινε μετά από περίοδο δοκιμών και βελτιωτικών παρεμβάσεων ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα καθώς στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά κυρίως και του χρόνου που αναλωνόταν στις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Ωστόσο το θέμα της πλήρους ανάπτυξης ενός συστήματος όπου οι χρήστες ( Τελωνεία, διαμεταφορείς, ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων & οχημάτων, εκτελωνιστές, τροφο- εφοδιαστές κλπ) θα έχουν «ανοικτή πρόσβαση» ώστε να είναι ευχερέστερη η διαχείριση του όγκου των πληροφοριών για τα διακινούμενα εμπορεύματα παραμένει. Και παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογίες της πληροφορικής έχουν να επιδείξουν μία πλειάδα λύσεων και πλατφορμών που λειτουργούν σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν πετύχει δύο βασικούς στόχους. Τη μείωση της γραφειοκρατίας και των παράνομων ενεργειών που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή αλλά κυρίως του χρόνου απόκρισης. Να σημειωθεί ότι μεγάλος «πονοκέφαλος» στις διαδικασίες του short sea shipping (SSS)ήταν και παραμένει ο χρόνος διαχείρισης των πληροφοριών για τα διακινούμενα φορτία (μοναδοποιημένα και μη) από λιμάνια σε λιμάνι καθώς και σε περιπτώσεις in tranzit φορτίων.
Πάντως με το ICISnet, τελωνειακοί, συναλλασσόμενες εταιρείες και επαγγελματίες θα απαλλαγούν μία και καλή από τη γραφειοκρατία ενώ η εφαρμογή της Κοινοτικής και της εθνικής τελωνειακής νομοθεσίας απλουστεύεται, διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών ενώ η εξοικονόμηση σε εργατοώρες και κόστους θα είναι σημαντικότατη, σε ένα σύστημα «διαλειτουργικό». Προϋπόθεση πάντως για την διασφάλιση των προβλεπόμενων και από την κείμενη νομοθεσία είναι οι εμπλεκόμενοι που διενεργούν τελωνειακές συναλλαγές να αποκτήσουν πιστοποιητικό Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας για τα διακινούμενα εμπορεύματα.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter