Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποκρατικοποίηση Ο.Λ.Π.: Κρίσιμη η 11η Δεκεμβρίου

cosco-olp-provlita

Κρίσιμη η προσεχής Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ επιτελικά στελέχη θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παράσχουν τις δέουσες εξηγήσεις επί του σχεδίου συμφωνητικού της τροποποιηθείσας σύμβασης παραχώρησης ΟΛΠ - ΣΕΠ.

Το σχετικό κείμενο έχει ήδη αποσταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού DG C και το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να τύχουν της εγκρίσεως τους. Προοίμιο εξελίξεων θα αποτελέσει επίσης και η εξαγγελθείσα Γ.Σ. των μετόχων του ΟΛΠ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έχουν προσδιοριστεί και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς η Γ.Σ. αποτελεί το βασικό όργανο έκφρασης της βούλησης για τη δρομολόγηση περαιτέρω εξελίξεων..

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του αλλά και το Κολλέγιο Επιτρόπων για την ναυτιλιακή και ειδικότερα λιμενική πολιτική εν προκειμένω, στην οποία ενυπάρχει ως κεφάλαιο η αποκρατικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ σε πρώτη φάση με βάση τα απαιτούμενα από την Τρόικα για το συμμάζεμα της εθνικής οικονομίας της χώρας.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Πορτογαλία προχωρώντας στις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί γεγονός που τη φέρνει ένα ακόμα βήμα κοντύτερα στην έξοδο της προς τις διεθνείς αγορές αλά και από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις.

Επίσης να σημειωθεί οι καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ έχουν δώσει πεδίο ανάπτυξης σεναρίων για τη τύχη του πρώτου λιμένα της χώρας και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ο ΟΛΠ αναφέρει τα εξής:

"Ο ΟΛΠ Α.Ε. μετά την συνυπογραφή από τους Δ/ντες Συμβούλους της ΣΕΠ και του ΟΛΠ, του Σχεδίου Συμφωνητικού για την Β' Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ-ΣΕΠ απέστειλε το κείμενο της:

(α) στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό Έλεγχο, σύμφωνα με το νόμο και τα συμφωνηθέντα και

(β) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γνωστοποίηση.

Ήδη επιτελικά στελέχη του ΟΛΠ Α.Ε. θα μεταβούν μετά από πρόσκληση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να σχολιάσουν σημεία επί ερωτημάτων που πιθανό να τεθούν για θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Μετά την έγκριση ή την έκφραση παρατηρήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την έκφραση απόψεων της DG Comp, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, προκειμένου να αποφανθεί επί του τελικού κειμένου της επιχειρηματικής Συμφωνίας αυτής. Ακολούθως, ο ΟΛΠ Α.Ε. θα αποστείλει το τελικό κείμενο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να εισαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων για τελική έγκριση και ψήφιση.

Οι πιο πάνω διαδικασίες, στα πλαίσια της αρχής της πλήρους Διαφάνειας, αποτελούν διατυπωμένο όρο του κειμένου της Β Τροποποίησης και θα ακολουθηθούν πιστά".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter