Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέντευξη Μ. Βαρβιτσιώτη στον "ΣΚΑΪ "

varvitsiotis-774

Στην τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, «Τώρα», μίλησε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης OΛΠ με την COSCO.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:

Αναφορικά με την εντύπωση που του άφησε η χθεσινή εικόνα του κοινοβουλίου ως Υπουργός αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας

ΥΝΑ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Κοιτάξτε, είναι διπλή εικόνα. Η εικόνα είναι ότι υπάρχει η απαιτούμενη κυβερνητική σταθερότητα. Η Κυβέρνηση δεν φάνηκε να πιέζεται από αυτή τη διαδικασία σε καμία περίπτωση. Ούτε πολιτικά πιέστηκε, ούτε μείζονα ζητήματα αναδείχθησαν. Πέρασε ένα τριήμερο που θα έλεγα ότι είχε ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Υπήρξε μεν μία απώλεια αλλά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν και προαναγγελθείσα, αν δούμε ποιες ήταν οι θέσεις που είχε λάβει η κυρία Τζάκρη το τελευταίο διάστημα.

Δεν θεωρώ όμως ότι μέσα από αυτή την απώλεια χρειάστηκε ένα τριήμερο για να μας πει η κυρία Τζάκρη ότι θα μετακομίσει στις επόμενες εκλογές, για τους δικούς της προσωπικούς σχεδιασμούς, στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειαζόταν όλο αυτό. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν επιχειρήματα σε όλη αυτή την ιστορία, δεν υπήρχαν θέματα καινούργια να αναδειχθούν, δεν υπήρχε η αντιπολίτευση που ζητούσε την πτώση της Κυβέρνησης με μία σαφή πρόταση πάνω στην οποία θα τοποθετηθούμε, τελικά η συζήτηση κατέβηκε σε επίπεδο κουβέντας και ατάκας, πράγμα το οποίο δε νομίζω ότι βοηθάει πάρα πολύ το κοινοβουλευτικό έργο. Να σας πω ότι έλαβε ο κύριος Τσίπρας τις απαντήσεις που έπρεπε κάποια στιγμή να λάβει γιατί μιλάει πάρα πολύ σκληρά και αυτός και τα στελέχη του, με ένα τόνο και μια φρασεολογία η οποία δεν υπάρχει σε άλλο κοινοβούλιο. Πραγματικά δεν υπάρχει σε άλλο κοινοβούλιο.

Εγώ παρακολούθησα με πάρα πολύ ενδιαφέρον όταν η Κύπρος έμπαινε στο μνημόνιο και εκεί βεβαίως υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη αντίδραση. Κανένας δεν είπε τον άλλον προδότη, κανένας δεν είπε τον άλλον Γερμανοπροσκυνημένο, κανένας δεν είπε τον άλλον μερκελιστή. Λοιπόν όταν φτάνουμε σε κάποιο σημείο και έχουμε τόσο μεγάλη ένταση, είναι ανθρώπινη αντίδραση να «γεμίζεις», να «γεμίζεις», να «φορτώνεις» και κάποια στιγμή να αντιδράς.

Αναφορικά με το αν η Κυβέρνηση τα καταφέρει και δεν γίνουν εκλογές ενόψει ενός δύσκολου προϋπολογισμού, των μέτρων που έρχονται (όπως π.χ. φορος ακινήτων) καθώς και αν απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων.

YNA, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Ο πολιτικός στόχος είναι το 2016. Οφείλουμε να υπηρετούμε αυτό τον πολιτικό στόχο και θα εξαρτηθεί βεβαίως και από την επιτυχία της Κυβέρνησης αλλά και από τη δυνατότητα αυτής της Βουλής να προχωρήσει, να ψηφίσει πράγματα και ιδιαίτερα να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015. Αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη υπάρχει ένα οικονομικό σκηνικό. Σε αυτό το οικονομικό σκηνικό έχουμε φθάσει αυτή τη στιγμή σε ένα καλό επίπεδο.Δηλαδή έχουμε πιάσει το στόχο για την φετινή χρονιά. Θεωρούμε ότι έχουμε την επιχειρηματολογία και τα εφόδια για να συζητήσουμε για την επόμενη χρονιά με την Τρόϊκα . Είναι η τελευταία σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουμε με την Τρόϊκα.

Γιατί όπως ξέρετε το μνημόνιο τελειώνει το Μαϊο του 2014. Τελειώνει η ανάγκη για χρηματοδότηση, τελειώνει η ανάγκη της δόσης. Ξέρετε ότι κάθε φορά περιμέναμε μια δόση και ενόψει αυτής της δόσης βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο. Θέλουμε να μπούμε σε μια φάση στην οποία να μην έχουμε ανάγκη πλέον την δόση ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερη ευελιξία στις πολιτικές τις οποίες ασκούμε. Είναι λοιπόν η τελευταία κρίσιμη διαπραγμάτευση. Θεωρούμε ότι έχοντας πετύχει τον μείζονα στόχο και έχοντας δρομολογήσει πολλούς από τους άλλους, παραδείγματος χάρη από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάνουμε είναιη αναδιοργάνωση των Υπουργείων. Εμείς, το Υπουργείο Ναυτιλίας , αυτή την εβδομάδα, πριν την προθεσμία που είναι η 30 Νοεμβρίου, θα παρουσιάσουμε την καινούργια μας δομή. Μειώνουμε τις δομές μας κατά περίπου 50 τοις εκατό.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση και δεν προβλέπονται από το μνημόνιο.
YNA, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις στο εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος δεν προβλέπονται όλες στο μνημόνιο. Δηλαδή ορισμένες ηλεκτρονικές καταγραφές οι οποίες έχουν γίνει, τα συνολικά στοιχεία για τις συντάξεις κτλ. Εμάς η Τρόικα μας πιέζει για άλλα πράγματα.

Εμείς όμως από μόνοι μας για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα λίγα χρήματα που έχουμε στην διάθεσή σας και το Λιμενικό να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και να προσφέρουμε υπηρεσίες στην ναυτιλία, πάμε και μειώνουμε τις δομές μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιήσουμε άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού που θα τους βγάλουμε στο δρόμο και θα εξοικονομήσουμε χρήματα από ενοίκια, από λειτουργικά κόστη λιμενικών υπηρεσιών για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα χρήματα στη διάθεσή μας, να κινούμε περισσότερο τα σκάφη μας, να δίνουμε στους ανθρώπους μας τα επιδόματα που χρειάζεται να δίνουμε, γιατί κάνουμε μία πάρα πολύ σκληρή επιχείρηση. Αυτό δεν μας το λέει καμία Τροικα, μας το λεέι η κοινή λογική. Έχουμε συγκεκριμένα χρήματα στη διάθεσή μας και πρέπει αυτά τα χρήματα να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα, αν υπάρχει η άλλη πολιτική πρόταση που λέει δεν ακουμπάω τίποτα και περιμένω από κάπου να γεννήσω λεφτά για να χρηματοδοτώ αυτές τις δομές, αυτή η πολιτική πρόταση βρίσκεται στον αέρα.

Αναφορικά με τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης OΛΠ με την COSCO

YNA, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Τον Ιούνιο αποφασίσαμε με την COSCO ότι θα πάμε σε μία επέκταση της σύμβασης μας. Διπλασιασμό δηλαδή της επένδυσης που έχουν κάνει οι Κινέζοι στο λιμάνι του Πειραιά και που έχει τριπλασιάσει την κίνηση του λιμανιού του Πειραιά. Θέλουμε να πάμε σε εξαπλασιασμό σε σχέση με τα στοιχεία του 2008,εξαπλασιασμό με άλλες περίπου συνολικά 1500 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 3.000 θέσεις εργασίας έμμεσα. Λοιπόν, προχωράμε σε αυτή την επέκταση της σύμβασης και περιμένουμε.

Έχει σταλεί το τελευταίο σχέδιο της σύμβασης προς την πλευρά των Κινέζων και ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα μας επιστραφεί υπογεγραμμένη. Γίνεται μία συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αφού καταλήξουμε στο εμπορικό κομμάτι της συμφωνίας, θα την υπερασπιστούμε ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καλύτερο τρόπο. Τι θέλω να σας πω;

Γι' αυτή την συμφωνία οι μόνοι που αντιδρούν είναι το ΚΚΕ που έχει μια πάγια θέση ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα που να αντιδρά. Λοιπόν ποιο μήνυμα στέλνουν; Όταν θα προχωρήσουμε και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, βλέποντας επενδυτές το μόνο πράγμα μου λένε είναι «Ωραία, είναι ελκυστικός ο Πειραιάς. Τον έχετε διαμορφώσει έτσι που μπορούμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα σε αυτόν και να τον μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο.

Να τον κάνουμε το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και σε επιβατηγή και σε εμπορευματική κίνηση, όμως θα είναι ισχυρή η σύμβαση μας αν μεθαύριο υπάρχει κυβερνητική αλλαγή και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει θα διώξω και θα καταγγείλω όλες τις συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί. Αυτό είναι κάτι αποτρεπτικό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter