Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνι Πειραιά: Ισχυρό το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον

olp-64

Το γεγονός ότι διεθνή χαρτοφυλάκια «βλέπουν» κλάδους και μπίζνες με ενδιαφέρον, όπως επίσης και ότι έχουν «τοποθετηθεί» σε ελληνικές εισηγμένες, δεν φαίνεται να αιφνιδιάζει τους εμπειρογνώμονες αλλά και τους αναλυτές των κινήσεων των fund.

Που ως γνωστόν επενδύουν,όταν έχουν διακριβώσει ότι το πεδίο στο οποίο θα κινηθούν θα αποδώσει σημαντικό μερίδιο κερδοφορίας «την επόμενη ημέρα». Σχεδόν «προφητικά» το "TheSeaNation" στις 12 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις λιμένων: Υπάρχουν και τα... funds (!)» σημείωνε τα ακόλουθα: «Και όμως. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αν δεν έχει εκδηλωθεί ήδη, και από επενδυτικά funds για «τοποθετήσεις» στα δύο υπό ιδιωτικοποίηση μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εντεταλμένα στελέχη βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να σχηματίσουν ιδία αντίληψη για το κλίμα που καλλιεργείται από το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο μετά μάλιστα και τις τελευταίες δηλώσεις περί αποκρατικοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτινάχθηκε με τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια του κόσμου όπου τουλάχιστον ο Πειραιάς φιγουράρει στην πρώτη πενηντάδα ελέω COSCO και ενώ δεν έχουν κατασιγάσει οι συζητήσεις για την μελλοντική ανάπτυξη του χάρη και στη μεγάλη συμφωνία COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μάλιστα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών δεν αποκλείεται funds managers να έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Τη χρονική περίοδο που γράφτηκε το εν λόγω ρεπορτάζ υψηλόβαθμα στελέχη fund είχαν βρεθεί στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές σε μία χρονική αλληλουχία γεγονότων όπου μερίδα του διεθνούς οικονομικού κατά κύριο λόγο Τύπου εστίαζε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και των συζητήσεων περί της κατάταξης της Ελλάδας εκ νέου στις «αναδυόμενες» και άρα πολλά υποσχόμενες οικονομίες.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως τα στοιχεία θέλουν, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέστη γνώστης ενδιαφέροντος fund για τα συμβαίνοντα στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς ωστόσο να διασταυρώνεται αν στελέχη του εν λόγω fund ,που αποκάλυψε ιστότοπος που ειδικεύεται σε οικονομικό ρεπορτάζ, έχουν έρθει ή θα έρθουν σε επαφή και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Για του οποίου τη σύσταση και δομή αλλά και την προσεχή του έδρα έχει αποκαλυπτικά τοποθετηθεί μηχανισμός της ΕΕ και συνακόλουθα της τρόικα, ύστερα από ερώτηση ευρωβουλευτή σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου.

Συμπερασματικά κύκλοι των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων σημείωναν με νόημα ότι επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Πειραιά υφίσταται. Και πλέον είναι πρόδηλο και προφανές ότι το εν λόγω ενδιαφέρον αποδίδεται στη κτιθείσα δυναμική του λιμανιού κυρίως μετά την έλευση της COSCO και την εν συνεχεία συμφωνίας με την ΗΡ.

Αλλά και στο γεγονός ότι είναι διασφαλισμένο το ενδιαφέρον των εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων που «βλέπουν» ένα δυναμικό ανταγωνιστή των λιμένων της Β. Ευρώπης άρα και το διασφαλισμένο «αύριο» του λιμένα. Στο οποίο κατά τους εμπειρογνώμονες αποτελεί κριτήριο απόφασης για τους fund managers.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter