Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διπλό «όραμα» για Τουρκικά λιμάνια

istanbul port

Δώρο εκ Κίνας και μάλιστα σιδηροδρομικό για τα Τουρκικά λιμάνια με «θέα» στο Βόσπορο αλλά και το Αιγαίο των οποίων η συνέργειες με τους Τουρκικούς σιδηροδρόμους είναι γνωστή από δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία λίαν προσεχώς ο σιδηροδρομικός «δρόμος του μεταξιού» θα αποκτήσει απόληξη στην Κωνσταντινούπολη καθώς ο ένα «κλαδί» του νοτιοδυτικού κινεζικού κόμβου , το νότιο, θα φτάσει φέτος στην Κωνσταντινούπολη.

Ως γνωστόν η Τουρκία τα τελευταία χρόνια σιωπηρά έχει αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εξυπηρετήσεις ιδίως προς τα λιμάνια της καθώς επιχειρεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τις εμπορευματικές ροές εκμεταλλευόμενη τη θέση της αλλά και την υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή του Βοσπόρου.

Η εν λόγω απόληξη έρχεται σε χρονική συγκυρία όπου οι short sea επιλογές για τη Μ. Θάλασσα αλλά και γενικότερα το πέταλο της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αποκτήσει νέα ιδιάζουσα σημασία και λόγω των γεω-πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων που συμβαίνουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπορεύματα που θα φτάνουν σιδηροδρομικά στην Κωνσταντινούπολη θα διαχέονται στο άριστο σιδηροδρομικό δίκτυο της Τουρκίας με προορισμό τα λιμάνια της τα οποία , ιδίως του Βοσπόρου βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι τα επίπεδα του ανταγωνισμού προς τα στρατηγικής σημασίας ελληνικά λιμάνια θα ενταθεί κυρίως δε με εκείνα της Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης για τα οποία οι παραγωγικές τάξεις της Β. Ελλάδος είχαν επενδύσει ακριβώς στον «δεύτερο» αλλά επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο ελέω των σιδηροδρόμων και της πιθανότητας παράκαμψης των φορτίων από τα Στενά του Βοσπόρου μέσω Ρουμανικών και Βουλγαρικών λιμένων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter