Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε γραμμή ανάπτυξης οι εμπορευματικοί συρμοί

thriasio logistics

Κινήσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού δικτύου σύνδεσης των ελληνικών λιμένων με εμπορευματικούς συρμούς φαίνεται να είναι σε εξέλιξη. Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν τις Pearl και Rail Cargo Logistics Goldair να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου για την δρομολόγηση εμπορικών συρμών με την διαδικασία της μίσθωσης τροχαίου υλικού.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα συμβαίνοντας στα Βαλκάνια αλλά και ειδικότερα στην Β. Ευρώπη η «ελληνική πραγματικότητα» φαίνεται, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών να υστερεί σοβαρά γεγονός που επηρεάζει και την γενικότερη ανάπτυξη των logistics και των «κόμβων αναφοράς» που είναι τα λιμάνια αλλά και τα δύο υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη σιδηροδρομικών εμπορευματικών κέντρων σε Ελευσίνα (Θριάσιο) και Θεσσαλονίκη (Διαβατά).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του «ελληνικού δικτύου» σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών θα απαιτηθούν σοβαρές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε εθνικό επίπεδο αν η Ελλάδα δεν θελήσει να απολέσει το γεο- στρατηγικό της πλεονέκτημα αλλά και του ρόλου της στη διαμόρφωση εμπορευματικών ροών.

Υπό άλλες συνθήκες, όπως έχει επισημανθεί, η σιδηροδρομική ανάπτυξη θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει σχεδόν εκ βάθρων το τοπίο των logistics.

Να σημειωθεί ότι στα βαλκάνια εξελίσσεται ταχύρυθμο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του «σιδηροδρομικού διαδρόμου» με την επωνυμία «Hungaro-Serbian High-Speed Railway» στον οποίο και μέλλεται, με την συνδρομή της Κίνας (Export-Import Bank, China Railway and Construction Corporation) να συμβούν επενδύσεις της τάξης των 2,5 δις αμερικανικών δολαρίων. Στα Βαλκάνια οι συνδέσεις μεταξύ λιμένων σε ανατολικές και δυτικές «ακτές» είναι σε εξέλιξη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter