Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναδιατάσσονται τα logistics

139104 ashdod port israel

Αναδιαμορφώνεται το σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα των logistics.

Τούτο επισημαίνει μερίδα ειδικών αναλυτών που φαίνεται πως έχει εστιάσει στην γενικότερη αναδιαμόρφωση των εμπορευματικών ροών από την δρομολόγηση πλοίων με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες σε TEU's.

Ήδη στη Β. Ευρώπη οι πρώτες αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές καθώς η χρήση ποτάμιων οδών αλλά και σιδηροδρομικών αξόνων έχουν μετακινήσει κάποια κέντρα ενώ σημαντικά διαφορετική εμφανίζεται και ως προς τους χρόνους ανταπόκρισης η «αλυσίδα».

Είναι προφανές, όπως υποστηρίζουν, ότι τα μεγάλα λιμάνια εδραιώνουν το ρόλο τους ενώ τα μικρότερα επιδιώκουν να προταχθούν στρατηγικά στον τομέα του short sea shipping.

Για τη Μεσόγειο πάντως η ανάπτυξη της διώρυγας του Σουέζ θεωρείται σίγουρο ότι θα αλλάξει τις συχνότητες διέλευσης πλοίων με το ερώτημα να πλανάται περί του ρόλου που θα διαδραματίσει το λιμάνι του Πειραιά αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ερώτημα που έχει κυρίως να κάνει με τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις η απάντηση του οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ολόκληρη τη νότια Βαλκανική ως προς τα κομβικής σημασίας κέντρα που θα δημιουργηθούν με ή χωρίς τον Πειραιά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι Κινεζικοί σχεδιασμοί ανάπτυξης του «θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού» έχουν συμπεριλάβει τον Πειραιά ως μία πρώτη απόληξη του εν λόγω δρόμου γεγονός που έχει συνυπολογιστεί τόσο σε σχέση με τα συμβαίνοντα στη νότια Βαλκανική, ως προς τα logistics όσο και γενικότερα επί ευρωπαϊκού εδάφους.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter