Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση στον ESPO για λιμενικά θέματα

espo logo.jpg

Στις 16 Ιουνίου η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc συναντήθηκε με εκπροσώπους του ESPO, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), της Ομοσπονδίας ευρωπαϊκών ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης λιμένων (FEPORT) και του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) , για να συζητήσουν τα επιτεύγματα, τις τρέχουσες εργασίες, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες της επιτροπής τομεακού κοινωνικού διαλόγου για τους λιμένες και να ακούσει τις προτεραιότητες του λιμενικού τομέα. Τον Ιούνιο του 2013, οι ESPO, ETF, FEPORT και IDC ίδρυσαν, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τομεακή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για τα λιμάνια. Στην εναρκτήρια δήλωσή τους επιβεβαίωσαν ότι η επιτροπή έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα του τομέα, δημιουργώντας παράλληλα καλές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, υπενθύμισαν ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο πρόγραμμα εργασίας τους από 2015-2016 υπάρχουν θέματα επαγγελματικής ασφάλειας , υγείας, εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, καθώς και την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα, αν και το εύρος της ημερήσιας διάταξης θα διευρυνθεί βήμα προς βήμα μια προσέγγιση για να συμπεριλάβει και άλλα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον τομέα.

Οι κοινωνικοί εταίροι έδωσαν έμφαση σε ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός λιμενικός τομέας, και στην επίπτωση αυτών των προκλήσεων, στην ανταγωνιστικότητα και στην κοινωνική διάσταση.

Μεταξύ των προκλήσεων είναι το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος των πλοίων, ο ανταγωνισμός από λιμάνια εκτός Ευρώπης, η ανάγκη για έγκαιρη διαπραγμάτευση νέων προτύπων εργασίας αλλά η παροχή κατάλληλης κατάρτισης για την τεχνολογική καινοτομία και την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων της, η έλλειψη επαρκών επενδύσεων σε υποδομές στην ενδοχώρα, η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των όγκων, σε συνδυασμό με την άρση των διοικητικών εμποδίων στην εσωτερική αγορά, τα νέα ενεργειακά τοπία και οι κοινωνικές περιβαλλοντικές πιέσεις για την εισαγωγή πράσινης τεχνολογίας και η ανάγκη εξασφάλισης καλών συνθηκών εργασίας και καλής συνεργασίας κοινωνικών εταίρων σε όλα τα λιμάνια.

Οι κοινωνικοί εταίροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους και για την ανάγκη μιας ακόμη στενότερης συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Θα συνεχίσουν να εργάζονται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εργασιών με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη στον κοινωνικό διάλογο, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από άποψη πόρων. Η διατομεακή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων επιτροπών για συγκεκριμένα θέματα θα είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter