Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ρότα «συνεργασίας» κομβικά λιμάνια και mega boxships

container ship 8 140842

«Συνεργασία» μεταξύ κομβικών λιμένων και mega boxships βλέπουν ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ως «λύση» στα προβλήματα που ανέκυψαν με την δρομολόγηση των mega boxships.

Καθώς λιμάνια αλλά και ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων επιχειρούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους έναντι των πελατών του οι αναλυτές βλέπουν ότι το προσεχές διάστημα σε πρώτη φάση η βελτίωση της «συνεργασίας» θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και τις δύο πλευρές.

Μάλιστα μερίδα των αναλυτών έχει φτάσει να υποστηρίξει ότι πολύ σύντομα στις «συμμαχίες» θα υπάρξουν προσχωρήσεις λιμένων οι διοικήσεις των οποίων τώρα επιχειρούν να διατηρηθούν αφ ενός στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού που «δρομολογήθηκε» εξ αιτίας των mega boxships και αφ ετέρου να «κερδίσουν» μερίδιο από την νέα αγορά.

Βέβαια η πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει και «πανικό» στον ανταγωνισμό καθώς είναι γνωστό ότι όλα τα κομβικής σημασίας λιμάνια ανά τον κόσμο τρέχουν προγράμματα εκσυγχρονισμού υποδομών και μέσων εκατομμυρίων δολαρίων με μόνο στόχο να «επιβιώσουν την επόμενη ημέρα».

Από τα μέχρι στιγμής αναλυθέντα στοιχεία φαίνεται ότι τα λιμάνια δέχονται αμφίπλευρες πιέσεις δηλαδή τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες, όσο και από την λοιπή εφοδιαστική αλυσίδα (logistcs) που συνδέονται με αυτά και με δεδομένο ότι ζητούμενο είναι η αύξηση του έργου και όχι η παραμονή στα υφιστάμενα δεδομένα.

Είναι μία «νέα πρόκληση» σημειώνουν αναλυτές που εστιάζουν μεταξύ των άλλων και στο ρόλο των μεγάλων λιμενικών διαχειριστών αλλά και στη νέα δυναμική που θα προσδώσουν οι ενεργοποιήσεις των νέων διευρυμένων διωρύγων σε Παναμά και Σουέζ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter