Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αυξάνονται θεαματικά τα μεγέθη στα boxships

cma cgm andromeda v4

Άλμα της τάξης του 1.200% από το 1968 μέχρι και σήμερα έχουν κάνει τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όσον αφορά στο μέγεθος και στις μεταφορικές τους ικανότητες συνακόλουθα. Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα της Allianz Global Corporate and Specialty, που παρουσιάζει με χρονικές περιόδους τις μεγενθύνσεις των πλοίων του τομέα πλαισιώνοντας και με τις εταιρείες, οι οποίες κατά τη χρονική περίοδο προχώρησαν στην παραγγελία όλο και μεγαλύτερων πλοίων.

Το γράφημα εικάζεται ότι το 2018 θα έχουν παραγγελθεί πλοία των 22.000 teu, πράγμα όμως το οποίο με τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι γνωστό ότι οι εταιρείες εξετάζουν αυτή τη πιθανότητα για μέσες παραγγελίες οι οποίες με την υλοποίηση τους θα είναι τα πλοία έτοιμα το 2018.

Βέβαια υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων έχουν επισημάνει ήδη ότι η δρομολόγηση όλο και μεγαλύτερων πλοίων θα μειώσει την πυκνότητα των προσεγγίσεων δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι παροχές της παγκόσμια αγοράς είναι προσμετρημένες .

Στο πεδίο των αναλύσεων που έχουν εμφανιστεί το θέμα των προσεγγίσεων και της τακτικότητας τους έχει περάσει σε δεύτερο επίπεδο καθώς οι αναλύσεις βαραίνουν στο πώς θα ανταποκριθούν τα λιμάνια στα νέα μεγέθη και ποιος θα είναι ο ρόλος των πλοίων που θα τροφοδοτούν και θα διασπείρουν εμπορεύματα από τα κομβικά πλέον λιμάνια τα οποία θα δημιουργηθούν ελέω της μεγέθυνσης των ποίων.

Με άλλα λόγια, πολλά από τα υφιστάμενα σήμερα μεγάλα λιμάνια σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και Ασία κινδυνεύουν να περάσουν σε ρόλους δεύτερους στην περίπτωση που δεν μπορούν από τούδε και στο εξής να εξυπηρετήσουν τα όλο και μεγαλύτερα πλοία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter