Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Απάντηση» στη βία με ειρηνική πορεία στο Παρίσι (UPD)

vretania limani

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης παραμένουν οι αρχές ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τις δραματικές εξελίξεις που συντάραξαν τη Γαλλία και την παγκόσμια κοινότητα.

Αύριο στο Παρίσι θα γίνει ειρηνική πορεία σαν «απάντηση» στη βία αλλά και την προσπάθεια «φίμωσης» της ελευθεροτυπίας στην οποία και θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό.

Οι Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα δώσουν επίσης των «παρών» αύριο στο Παρίσι, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για συμμετοχή στη μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία. Από την κινητοποίηση αποκλείστηκε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

H Γαλλία «αντιμετώπισε», αλλά «δεν έχει τελειώσει με τις απειλές εναντίον της», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε με αφορμή το τριήμερο τρόμου που βίωσε η χώρα στέλνοντας ωστόσο μήνυμα αυξημένης εγρήγορσης.

Παρακολουθεί η Ευρώπη με «κομμένη την ανάσα» (UPD)

Με τα λιμάνια της Βρετανίας να έχουν τεθεί στον ύψιστο βαθμό ασφαλείας αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα στο Παρίσι και τα περίχωρά του η είδηση ότι οι «τζιχαντιστές» στη Γαλλία είναι νεκροί θέτει μία «άνω τελεία» στο θέμα που πλέον τις επόμενες ημέρες θα απασχολήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και εκείνη των ΗΠΑ. Σε λίγο αναμένεται και νέο διάγγελμα Ολαν στο Γαλλικό λαό για τα τεκταινόμενα και το θέμα της τρομοκρατίας που έχει ανακύψει.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, ύποπτοι για την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, οι οποίοι είχαν ταμπουρωθεί σε τυπογραφείο στο Νταμαρτέν, στις παρυφές του βόρειου Παρισιού αλλά και ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στην περιοχή Βενσέν στο Παρίσι, μετά από ταυτόχρονη επέμβαση της αστυνομίας στα δύο σημεία να είναι νεκροί .

«Πρόβα τζενεράλε»; Το ερώτημα αυτό θέτουν έμμεσα πλην σαφώς μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά την Ευρώπη που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα διαδραματιζόμενα στη Γαλλική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της εστιάζοντας στις ασύμμετρες απειλές αλλά και στην προειδοποίηση των Βρετανικών αρχών ασφαλείας περί αλλεπάλληλων τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μερίδα αυτών κάνουν λόγο για τον «τζιχαντιστή της διπλανής πόρτας» καθώς στην περίπτωση της Γαλλίας επρόκειτο για Γάλλους πολίτες «προσηλυτισμένους», για να κάνουν σαφείς αναφορές στο μεταναστευτικό και στα κοινωνικά αλλά και πολιτικά προβλήματα που έχουν αναδυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον ύψιστο βαθμό ασφαλείας περνάνε τα βρετανικά λιμάνια

Στον ύψιστο βαθμό ασφαλείας περνάνε τα βρετανικά λιμάνια μετά τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Παρίσι και τα περίχωρά του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται οι βρετανικές αρχές, έχουν δώσει σαφείς εντολές προκειμένου να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι στα διαβατήρια στα διακινούμενα φορτία, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που φτάνουν στα βρετανικά λιμάνια.

Στο θέμα ήδη αναφέρονται τοπικά μμε τα οποία και αυτά παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γαλλία κι με δεδομένο ότι όπως προανέφερε το TheSeaNation, νωρίτερα οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν εκπέμψει προειδοποίηση γιa επιθέσεις τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πριν από λίγο σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γαλλικά μμε ξεκίνησε η επαναλειτουργία των σταθμών του μετρό στη περιοχή του Τροκαντερό καθώς δόθηκε από τις αρχές λήξη του συναγερμού.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η συνάντηση Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ ενώ Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα την τρομοκρατία θα γίνει τη Κυριακή στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλτερ .

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter