Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλεξανδρούπολη: Έρχονται σιδηροδρομικώς οι «ελπίδες» στο λιμάνι

alexadroupoli-limani-665

Σιδηροδρομικώς θα «φτάσουν οι ελπίδες» για περεταίρω ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης .

Σύμφωνα με το αρμόδιο για τις υποδομές υπουργείο με την ολοκλήρωση τις σιδηροδρομικής κάλυψης του λιμένα ως το τέλος του έτους «δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καταστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κόμβος για τη διαμεταφορά προϊόντων προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Κωνσταντινούπολη, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και τα στενά των Δαρδανελίων». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, επίκειται αναβάθμιση σε Πύθιο και Ορμένιο ως πύλες εισόδου φορτίων, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί εμπορευματικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη. Να σημειωθεί ότι την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα της Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποκαλύπτοντας ότι την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών Στρυμόνα - Δράμα - Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης - Ορμένιου, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, προτείνει για ένταξη στο αναπτυξιακό «πακέτο Γιούνκερ» το υπουργείο Υποδομών.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η υπόθεσης της σιδηροδρομικής κάλυψης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης «εκκρεμοδικεί» περισσότερο από μία δεκαετία παρά το γεγονός ότι σύσσωμες οι παραγωγικές τάξεις της Β. Ελλάδας έχουν από ετών επισημάνει τη σημασία της σιδηροδρομικής κάλυψης του λιμένα αλλά και συνακόλουθα των έργων υποδομής για το ίδιο το λιμάνι.
Να σημειωθεί ότι στα νοτιο-ανατολικά Βαλκάνια συμβαίνει σιδηροδρομική κοσμογονία καθώς το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στρέψει την προσοχή του στην ανάπτυξη σιδηροδρομικών αξόνων που συνδέουν την κεντρική Ευρώπη με την Ασία πλέον μέσω του υποθαλάσσιου σιδηροδρομικού περάσματος της Κωνσταντινούπολης. Σχεδίων που χρονολογούνται σχεδόν προ του πρώτου παγκοσμίου πολέμου τα οποία και κατέστησαν πλέον επίκαιρα λόγω των επιταγών του διεθνούς εμπορίου. Σε αυτόν τον καμβά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε φυσικό κομβικό σημείο αλλά και επίσης επί του άξονα της Εγνατίας , σιδηροδρομικής και μη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter