Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρατηρήσεις ECSA για τη λιμενική μεταρρύθμιση

Patrick Verhoeven-99

Για προδιαγεγραμμένο «ναυάγιο» κάνουν λόγο παρατηρητές – εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εκτεινόμενη τη τελευταία 15ετία προσπάθεια της ΕΕ να φέρει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά στις λιμενικές λειτουργίες της ΕΕ.

Μέχρι τώρα δύο οδηγίες έχουν ναυαγήσει κυρίως κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των λιμενεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΕ, αλλά η νέα προσπάθεια φαίνεται ότι βρίσκει ήδη και την αντίδραση της ECSA η οποία φαίνεται ότι έχει τοποθετηθεί επί της όλης προσπάθειας χαρακτηρίζοντας την εκ των πραγμάτων «αδύναμη».

Σύμφωνα με την ECSA η επιχείρηση επιτάχυνσης των διαδικασιών σχηματοποίησης του νέου νομοθετήματος ,έχει ως αποτέλεσμα το σχέδιο να πλησιάζει προς τις αρχικές θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου την ίδια ώρα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί βασικές παράμετροι που αφορούν την διακίνηση φορτίων, τους επιβάτες, αλλά και τις πλοηγικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και στα δυο προηγούμενα σχέδια οδηγιών.

Στις εκκρεμότητες έρχεται να προστεθεί και το πού και σε ποιο πεδίο θα υπάρξει εφαρμογή, δηλαδή σε μικρά και μεγάλα λιμάνια της ΕΕ, ή αν θα αφορά μόνο το κεντρικό δίκτυο.

Ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, Patrick Verhoeven, σχολίασε τις εξελίξεις χαρακτηρίζοντας απογοητευτική την όλη κατάσταση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θαχαθεί εκ νέου μια περίπτωση να επέλθει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον κανονισμό που αφορά τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτός της ECSA και άλλοι φορείς το ναυτιλιακού κλάδου έχουν προβεί σε σχολιασμούς, γεγονός που δε προδικάζει πάτα σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, μια καλή εξέλιξη για το νέο εγχείρημα. Το οποίο εκ νέου φαντάζει δύσκολο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter