Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αμερικανικές συζητήσεις για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων

cargo-topper

Η 11η Σεπτεμβρίου και ημέρα μνήμης στις ΗΠΑ, αναζωπύρωσαν τον κύκλο των συζητήσεων, για τον ενδελεχή έλεγχο όλων των εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια.

Οι τελευταίες συζητήσεις που είχαν διεξαχθεί για το σκανάρισμα όλων των εμπορευματοκιβωτίων, δεν είχαν οδηγήσει σε μια τελική απόφαση, καθώς διίστανται οι απόψεις τόσο για το κόστος που θα έχει η όλη ενέργεια, όσο και για το αποτέλεσμα που θα επιφέρει και με δεδομένο ότι υπάρχουν εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν ότι οι «ασύμμετρες» απειλές παραμένουν ασύμμετρες, υπό την έννοια ότι δε μπορούν τα «τακτικά μέσα» να τις αντιμετωπίσουν.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει τη δημιουργία ειδικών χώρων εναπόθεσης σε άλλα λιμάνια του κόσμου για την τοποθέτηση και τον έλεγχο εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό τις ΗΠΑ, γεγονός όμως το οποίο δε προχώρησε, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμβαίνουν μεταφορτώσεις σε άλλα λιμάνια πρώτης εισόδου των εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ.

Είναι άγνωστο προς ώρας εάν και αυτός ο νέος κύκλος συζητήσεων θα καταλήξει, κάπου με Κογκρέσο και αμερικανικές αρχές ασφαλείας να εξετάζουν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια.

Μόλις πρόσφατα αμερικανικό λιμάνι δοκίμασε ένα νέο σύστημα συνεχούς εισόδου και σκαναρίσματος οχημάτων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, υλοποιώντας ένα σχεδιασμό διαρκούς ροής, απ' όπου και εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά.

Με φόντο τον όλο προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί επίσης πρόσφατα τέθηκε στο τραπέζι η δημιουργία ενός υπερλιμένα υποδοχής πλοίων από γραμμές της Ευρώπης και της Ασίας και της εν συνεχεία διασποράς των εμπορευματοκιβωτίων στα αμερικανικά λιμάνια με feeder γραμμές.

Αν και το εν λόγω project έχει σχεδιαστεί ως μια πρώτη απάντηση στα προβλήματα που δημιουργούν τα νέα μεγαθήρια του τομέα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση στον υπερλιμένα και η εν συνεχεία διασπορά εμπορευματοκιβωτίων μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει μια επιπρόσθετη λύση σε θέματα ασφαλείας.

Και με δεδομένο ότι λίαν προσεχώς θα υπάρξουν απευθείας γραμμές μέσω Σουέζ που θα συνδέουν ασιατικούς προορισμούς με Αμερική χωρίς να παραβάλλεται το σύνολο των λιμανιών της Β. Ευρώπης όπου μέχρι τώρα γινόταν συνήθως μεταφορτώσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter