Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα lockdown «φοβίζουν» την κρουαζιέρα – Δεν αλλάζει το CSO το US CDC

0crown iris

Ενώ οι περισσότερες εταιρίες που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια τα οποία εκτελούν πλόες σε ευρωπαϊκά ύδατα και προορισμούς έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα έναρξη πλοών το προσεχές δίμηνο τα νέα «περιοριστικά μέτρα» κατά του κορωνοϊού «απειλούν» την επανεκκίνηση. Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν βρεθεί σε ένα νέο κύκλο απαγορεύσεων γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα καθώς το ευρωπαϊκό πελατειακό δυναμικό της κρουαζιέρας μάλλον θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί σε προορισμούς από τους οποίους εκκινούν κρουαζιερόπλοια. Μέχρι στιγμής ορισμένες εταιρίες έχουν προβάλει κυκλικούς πλόες αλλά μόνο για επιβάτες των χωρών που αποπλέουν τα κρουαζιερόπλοια όπως η περίπτωση της Ιταλίας και της Βρετανίας. Ωστόσο το «κερασάκι στην τούρτα» το έβαλε η Βρετανία. Η πιθανή απαγόρευση ταξιδιών εκτός χώρας στους Βρετανούς τουρίστες μέχρι και τις 30 Ιουνίου ήταν μια παράμετρος που ουδείς είχε υπολογίσει και πλέον φέρνει τα πάνω κάτω στον σχεδιασμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν υπολογίσει στην δεξαμενή των Βρετανών τουριστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σημειώνεται πως σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βρετανική Βουλή, προβλέπεται απαγόρευση ταξιδιών για μη ουσιώδεις λόγους και πρόστιμο 5.000 λιρών, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου, ο προβληματισμός του τουριστικού cluster είναι τεράστιος, καθώς κάθε αλλαγή των πλάνων κοστίζει πλέον ακριβά στην τουριστική βιομηχανία.
Νεότερες πληροφορίες θέλουν και την Γερμανία να ακολουθεί την Βρετανική απαγόρευση. Ειδικότερα το ενδεχόμενο προσωρινής απαγόρευσης των ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό εξετάζει η κυβέρνηση, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές κυρίως στην Μαγιόρκα, η οποία βγήκε πρόσφατα από τον κατάλογο των «περιοχών κινδύνου». Αναγνωρίζει ωστόσο τα «μεγάλα συνταγματικά εμπόδια». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν εάν είναι εφικτό να αποτραπούν προσωρινά τα ταξίδια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού.
Πλέον τα βλέμματα τουριστικών φορέων και όχι μόνο είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες καθώς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αναφορικά με το «πράσινο διαβατήριο» το οποίο εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει από τους περιορισμούς μετακίνησης ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών των χωρών μελών της ΕΕ και όχι μόνο.
Στο μεταξύ επι αμερικανικού εδάφους δεν αλλάζει το Conditional Sail Order (CSO) το US CDC. Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από μεγάλες εταιρίες που δρομολογούν κρουαζιερόπλοια στα αμερικανικά χωρικά ύδατα το CDC «ξεκαθάρισε» ότι το CSO θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Το γεγονός αυτό επί της ουσίας «ανατρέπει» τους σχεδιασμούς των εταιριών καθώς τα πρωτόκολλα λιμένων και εταιριών που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να ελεγχθούν και εν συνεχεία εγκριθούν από το US CDC. Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες ήλπιζαν ότι οι δοκιμαστικές κρουαζιέρες με εθελοντές δεν θα πραγματοποιούνταν καθώς θα άλλαζε στάση το US CDC ως προς το CSO.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter