Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυμαχία για την απαγόρευση που επιβάλει η κυβέρνηση στα κρουαζιερόπλοια

krouaziera 681x384 681x375

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει «απαγορευτικό» στην προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια ας είναι και κενά επιβατών.


Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ κ. Κώστας Κόντες επισημαίνει ότι «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την άρνηση των Λιμενικών Αρχών τελευταία στιγμή, για κρουαζιερόπλοια να προσεγγίσουν σε Ελληνικούς λιμένες, έστω και χωρίς επιβάτες. Αυτό το γεγονός του αιφνιδιασμού δεν συμβαίνει σε άλλη χώρα και μάλιστα ναυτιλιακή όπως η Ελλάδα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ακόμα και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε προβλεφθεί για τα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν χωρίς επιβάτες αλλά μόνο με μειωμένο αριθμό πληρώματος και φυσικά με αρνητικά αποτελέσματα μετρήσεων του COVID – 19.
Η σχετική απόφαση δεν δικαιολογείται, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κρούσματα στα πληρώματα των κρουαζιεροπλοίων και οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αφορούν την απαγόρευση εξόδου των πληρωμάτων στα λιμάνια προσεγγίσεως.
Τα προαναφερόμενα πλοία αναπτύσσουν δραστηριότητες με τις προμήθειές των, τις εργασίες επισκευών και συντηρήσεων, εκτελούν τις αναγκαίες επιθεωρήσεις από το πλούσιο δίκτυο νηογνώμων στον Πειραιά, καταβάλλουν τέλη στους λιμένες, που την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη ανάγκη στα έσοδα των Φορέων διαχείρισης, προκειμένου για σοβαρά και επείγοντα έργα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο προγραμματισμός αυτών των πλοίων είχε γίνει σε χρόνο που προβλέπεται και είχαν εγκριθεί οι αφίξεις τους και οργανωθούν οι προμήθειές τους, με αποτέλεσμα πλοία να έχουν εφόδια μόνο για λίγες ημέρες.
Λυπούμεθα πραγματικά για τέτοιες αποφάσεις που δίνουν την εντύπωση ότι παίρνονται αβασάνιστα, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι, με την επανέναρξη των δρομολογίων αυτού του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού, θα υπάρξει προσφορά με τα ποικίλα οφέλη όπως προαναφέρεται.
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID – 19, θα θέλαμε να τονίσουμε, για μία ακόμη φορά ότι, τα πλοία αυτά έχουν την πλέον ιατρική και νοσηλευτική υποστήριξη στο πλοίο με εξειδικευμένο προσωπικό και άριστες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, σε επίπεδο ιδιωτικών ιατρικών κέντρων.
Τέλος, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Φορείς, να δουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, κατ’ αρχάς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για θέματα COVID, ώστε να συλλέγονται προηγουμένως όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τα θέματα σε πρακτική βάση, για να οδηγούνται τα πράγματα σε Αποφάσεις με αντικειμενικό και σωστό τρόπο και να μην επιφέρουν, χωρίς λόγο, αναστάτωση στον κλάδο αυτό του θαλάσσιου τουρισμού που τόσο πλήττεται σήμερα από την πανδημία».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter