Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κρουαζιέρα: Με approach time sharing η Σαντορίνη- Με berth allocation ο Πειραιάς

0065 santorini 0

Τέλος στην «ταλαιπωρία» χιλιάδων επιβατών κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται κατ έτος την Σαντορίνη, αλλά και στις καθυστερήσεις απόπλου, πρόκειται να βάλει η πιλοτική, σε πρώτη φάση, εφαρμογή πλατφόρμας διαχείρισης των από-επιβιβαζόμενων επιβατών και προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων. Ουσιαστικά πρόκειται για μίας μορφής approach time sharing των κρουαζιερόπλοιων που «αγκυροβολούν» στη λιμενολεκάνη της Καλντέρας όπου και από-επιβιβάζουν επιβάτες στις βάρκες που τους μεταφέρουν στο Αθηνιό. Το σύστημα της εν λόγω πλατφόρμας αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος η οποία λειτουργεί πιλοτικά και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον 2019.«Υπάρχουν μέρες με μεγάλη κίνηση κρουαζιερόπλοιων και μέρες με λιγότερη κίνηση. Από την κρουαζιέρα φτάνουν στο νησί ετησίως περίπου 850.000 επισκέπτες. Πριν από τρία χρόνια πραγματοποιήσαμε μια μελέτη με το πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία κατέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 8.000 επισκέπτες από κρουαζιέρα ημερησίως», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.Και προσθέτει: «Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα να υποδεχτούμε πλοία στην ευρεία λιμενολεκάνη της Καλντέρας, καθώς δεν προσεγγίζουν το λιμάνι αλλά μένουν αγκυροβολημένα. Πολλές φορές έρχονται κι έξι και επτά. Το ζήτημα όμως είναι πόσους επισκέπτες αντέχει το νησί. Για αυτό και κάναμε ένα λογισμικό στο οποίο θα μπορεί κανείς να κλείνει την άφιξή του που θα έχει χρονική απόσταση τουλάχιστον μια ώρα το ένα πλοίο από το άλλο. Θα κατανέμονται οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην εβδομάδα».
Να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα της εν λόγω εφαρμογής έχει διαπιστωθεί κατ επανάληψη τόσο από τους τοπικούς τουριστικού παράγοντες όσο και από επώνυμα στελέχη εταιριών κρουαζιερόπλοια των οποίων προσεγγίζουν το νησί κατ έτος από-επιβιβάζοντας χιλιάδες επιβάτες λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται στο νησί με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις διαδικασίες απόπλου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πρόσφατα όπως αποκάλυψε το “theseanation” το λιμάνι του Πειραιά θα εφαρμόσει από το προσεχές έτος berth allocation, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική για τις εταιρίες κρουαζιερόπλοιων πλοία των οποίων προσεγγίζουν το λιμάνι καθώς θα βελτιωθεί αισθητά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, και όχι μόνο.
Και οι δύο προαναφερθείσες εξελίξεις προσδίδουν μία νέα διάσταση στην αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν καταγραφεί τα περασμένα χρόνια ενώ εκτιμάται ότι θα προδώσουν μία νέα διάσταση στο σκέλος της πολιτικής που αναφέρεται στην κρουαζιέρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter