Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έτοιμη να «πλεύσει δυναμικά» το προσεχές έτος η Celestyal Cruises

celestyal nefeli

Στις ευκαιρίες που δίδονται στη χώρα να αξιοποιήσει στην παρούσα χρονική συγκυρία την τουριστική ζήτηση και στον τομέα της κρουαζιέρας εστίασε προ ολίγου ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises κ. Κ. Αναστασιάδης ο οποίος ως γνωστόν αναλαμβάνει από 01/01/2017 το ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα ο κ. Pierfrancesco Vago, Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC Cruises, δηλαδή του προέδρου της CLIA Eυρώπης (CLIA-Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας-Cruise Lines International Association). Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τον τομέα της κρουαζιέρας γενικότερα στην Ευρώπη εξ αιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και σε εκείνες που έχει δημιουργήσει στο πέταλο της ανατολικής Μεσογείου οι πολιτικο-οικονομική και όχι μόνο αστάθεια. Εστιάζοντας στα της ελληνικής πραγματικότητας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι παρά το «κλίμα» που επικρατεί η χρονιά κινήθηκε ανοδικά ενώ καταγράφηκε και αύξηση από την ελληνική αγορά και ακόμη σημαντικότερη από την Τουρκική που την ενδιαφέρουν προορισμοί στο Αιγαίο.

Μάλιστα δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το 2017-18 θα είναι καλύτερο παρά τις μέχρι σήμερα απαισιόδοξες προβλέψεις για τον τομέα γενικότερα. Στόχος είπε δεν είναι ο αριθμός των προσεγγίσεων, για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία, αλλά οι πληρότητες στα πλοία που εν πολλοίς μπορούν να εξισορροπήσουν τις όποιες απώλειες.

Αναλύοντας τις παραμέτρους εκείνες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας ο κ. Αναστασιάδης «στάθηκε» στο θέμα των υποδομών που σε συνάρτηση με μία σειρά άλλα θέματα λειτουργούν ανασχετικά.

Μάλιστα τόνισε ότι ενώ είναι σαφής η τάση μεγέθυνσης των πλοίων του τομέα και συνακόλουθα της μεταφορικής τους ικανότητας στην πελιοψηφία τους τα ελληνικά λιμάνια , εκτός εξαιρέσεων, αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν για να παρατηρήσει ότι αν αυτό δεν αλλάξει η Ελλάδα θα κινδυνεύει να βγεί από το χάρτη των εταιριών που διαχειρίζονται τέτοια μεγάλα πλοία.

Απαντώντας στο ερώτημα για το home porting επανέλαβε ότι εκτός των λιμενικών υποδομών πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα που αποκομίζει ο επιβάτης όχι κατ ανάγκη στο λιμάνι αλλά έξω από αυτό για να απαριθμήσει μερικές εκ των περιπτώσεων που είναι γνωστές στα συναρμόδια υπουργεία Μάλιστα στο ερώτημα για το αν η συσταθείσα εθνική επιτροπή κρουαζιέρας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα τόνισε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση η όλη κίνηση για να προσθέσει ωστόσο το Ισπανικό παράδειγμα όπου μία ολιγομελής επιτροπή έχει την ευχέρεια να κινείται αποτελεσματικά και κυρίως γρήγορα ώστε να μην χάνονται οι τουριστικές περίοδοι της κρουαζιέρας.

Στην ερώτηση για το αν οι ιδιωτικοποιήσεις λιμένων επηρεάζουν και σε ποίο βαθμό τόνισε ότι ο τομέας ενδιαφέρεται να έχει καλά λιμάνια και καλές- ανταγωνιστικές υπηρεσίες από αυτά προσθέτοντας ωστόσο ότι καμία εταιρία του τομέα δεν έχει διάθεση να εμπλακεί στο λιμενικό τομέα σε άλλο επίπεδο. Ωστόσο επίσης παρατήρησε, αναφορικά με το ζήτημα του λιμένα Λαυρίου, ότι η εταιρία έχει εκφράσει μια πρόταση, ένα εναλλακτικό μοντέλο για το συγκεκριμένο λιμάνι για να προσθέσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά στα του Πειραιά και της ανάληψή του από την COSCO απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η ηγεσία του λιμένα κάνει προσεκτικά βήματα, έχοντας τείνει «ευήκοο ους» για να παρατηρήσει ότι στην περίπτωση που θελήσει να τονώσει το home porting θα πρέπει να προσέξει το σύνολο των υπηρεσιών που μπορεί να αναζητηθεί από ένα πλοίο που «πιάνει» Πειραιά μηδέ εξαιρουμένων και των δυνατοτήτων για ναυπηγοεπισκευές κλπ. Όσον αφορά στη σχέση με τον Πειραιά ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, οι αρχές των δήμων, μαζί με τις διοικήσεις των λιμανιών και τους εκπροσώπους των εταιρειών, συνεργάζονται για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Π. Νάγος αναφέρθηκε στα σχέδια της Celestyal για το προσεχές έτος αποκαλύπτοντας ότι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα νέοι προορισμοί τους οποίους και παρουσίασε.

Για να σημειώσει ότι η εταιρία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και σε άλλα νησιά αλλά και ηπειρωτικές προσεγγίσεις γεγονός που δημιουργεί πολαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τις τοπικές οικονομίες όσο και για την εθνική συνολικά.

Επίσης όσον αφορά στους διεθνείς προορισμούς ο κ. Νάγος αναφέρθηκε στην θετική ανταπόκριση που καταγράφει η εταιρία στις κρουαζιέρες της στην Κούβα για να υπενθυμίσει ότι η Celestyal Cruises ήταν από τις πρώτες που επεχείρησαν στη συγκεκριμένη αγορά που τώρα είναι ταχέων εξελισσόμενη. Κλείνοντας ο κ. Νάγος τόνισε με έμφαση ότι στα πλοία της εταιρίας αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό η ελληνική φιλοξενία και στις κρουαζιέρες στην Κούβα η αντίστοιχη Κουβανέζικη ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη χρήση τοπικών προϊόντων και οίνων.

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Κουμπενάς αναφέρθηκε στην συνεισφορά της εταιρίας στις τοπικές οικονομίες, θύμισε τον αριθμό των απασχολούμενων στην εταιρία σε ξηρά και θάλασσα ενώ τέλος ο αρμόδια για θέματα επικοινωνίας κ. Ζαρουλέα αναφέρθηκε και στο κοινωνικό έργο που επιτελεί η εταιρία.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter