Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προβληματισμός για λιμενικές εγκαταστάσεις

krouaziera-0065

Η ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης την τελευταία τριετία προερχόμενη από το τομέα των κρουαζιερόπλοιων, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τον κύκλο των συζητήσεων που αφορά στη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στα νησιωτικά συγκροτήματα της χώρας.

Το πλέον επίκαιρο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στους μέχρι σήμερα διαμειφθέντες διαλόγους, αφορά στον γιγαντισμό των κρουαζιερόπλοιων και στην συνακόλουθη αύξηση της μεταφορικής τους ικανότητας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που πυροδοτούν τον νέο κύκλο συζητήσεων διαφαίνεται ότι τα πλοία αυτά είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, χωρίς να ενυπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των πλοίων όσο και των επιβατών τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο επίσης προστίθεται είναι η από ετών επιβεβαίωση ότι σε πολλές των περιπτώσεων δεν υπάρχει προγραμματισμός στους κατάπλους και στους απόπλους των κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη ομαλή από-επιβίβαση επιβατών και συνακόλουθα την ποιότητα της επισκεψιμότητας των νησιωτικών συγκροτημάτων.

Στον ίδια καμβά και λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης γενικότερα επίκαιρα θέματα που αφορούν στις αδυναμίες λιμένων που εξυπηρετούν τον ακτοπλοϊκό στόλο μέλλεται να έρθουν εκ νέου στο προσκήνιο ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αναμένεται και η ετήσια έκθεση της Ένωσης Πλοιάρχων η οποία από εικοσαετίας και κατ' έτος καταδεικνύει τις αδυναμίες του νησιωτικού λιμενικού συστήματος και όχι μόνο.

Αδυναμίες πολλές εκ των οποίων δεν έχουν υποστεί καμία βελτιωτική παρέμβαση λόγω σωρείας προβλημάτων που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην γραφειοκρατία αλλά και στην εμπλοκή όσον αφορά στις συναρμοδιότητες πολλών υπουργείων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προς ώρας οι συζητήσεις συγκλίνουν προς την διαμόρφωση ενός ερωτήματος το οποίο αναφέρεται στο αν η εικόνα των λιμενικών εγκαταστάσεων και η ενδεχόμενη «ταλαιπωρία» επιβατών κρουαζιερόπλοιου θα επιδράσουν αρνητικά σε χρονική περίοδο που η χώρα έχει εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της στις τουριστικές ροές και στο εισαγόμενο συνάλλαγμα από αυτές.

Τέλος να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να ταλανίζει τις συναρμόδιες αρχές το θέμα των ελέγχων και της visa, σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεικτοί κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων σε προορισμούς εντός και εκτός ΕΕ.

Θέμα για το οποίο νησιωτικοί τουριστικοί παράγοντες έχουν ζητήσει την παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να υπάρχει απλούστευση διαδικασιών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter