Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η θέση του Ε.Κ. Πειραιά για το ν/σ «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις»

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1Κατά του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», τάσσεται με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτού, επιχειρείται η κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Ε.Κ. Πειραιά

«Η Διοίκηση του ΕΚΠ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο νόμου του ΥΝΑ που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και στην δημοσιότητα και στο οποίο επιχειρείται η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στο σύνολο των Ε/Γ πλοίων εσωτερικού και εξωτερικού δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε ΥΝΑ να αποφασίζει για την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας όπου και όποτε κρίνει ότι δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, π.χ απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για μια διάταξη που ευθέως αμφισβητεί το δικαίωμα της απεργίας που οι Ναυτεργάτες και το εργατικό κίνημα κατέκτησαν και κατοχύρωσαν με αγώνες και θυσίες.

Ταυτόχρονα στο ίδιο σχέδιο νόμου καταργείται η αυτοτέλεια του ΓΕΝΕ και του Οίκου Ναύτη και συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα (Ο.Ν.Ν.Ε). Επίσης στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής μέχρι 99 επιβάτες δίνει την δυνατότητα να ναυλώνονται χωρίς να έχουν στην σύνθεση Πλοίαρχο και Πλήρωμα.

Στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής την οργανική σύνθεση του πληρώματος θα την καθορίζει ο πλοιοκτήτης με Ναυτεργάτες που θα εκτελούν πολλαπλά καθήκοντα.

Επίσης το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που κατοχυρώνουν την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και οι απώλειες για το ΝΑΤ ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ ενώ παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης χαμηλόμισθων και ανασφάλιστων αλλοδαπών πληρωμάτων.

Το Ε.Κ. Πειραιά απαιτεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Το Ε.Κ. Πειραιά θα παλέψει με τα Ναυτεργατικά Σωματεία ενάντια στην κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική που υπηρετεί πιστά τα εφοπλιστικά συμφέροντα και κατακρεουργεί τις κατακτήσεις του ναυτεργατικού μας κόσμου.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα Σωματεία, να κλιμακώσουμε τη δράση μας, να μην υποκύψουμε στα εργασιακά γκέτο, να βγούμε στην αντεπίθεση με οργάνωση – συσπείρωση και αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter