Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έρευνα: Πιο «βρώμικο» το «μπλε» υδρογόνο από τον άνθρακα

h2

Το «μπλε» υδρογόνο, μια πηγή ενέργειας που περιλαμβάνει μια διαδικασία παραγωγής υδρογόνου με την χρήση μεθανίου από φυσικό αέριο, θεωρείται από πολλούς ως μια καθαρή, πράσινη ενέργεια που συμβάλλει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Cornell και Stanford εκτιμούν ότι μπορεί να βλάψει το κλίμα περισσότερο από την καύση ορυκτών καυσίμων.


Το αποτύπωμα άνθρακα για τη δημιουργία μπλε υδρογόνου είναι περισσότερο από 20% μεγαλύτερο από την άμεση χρήση φυσικού αερίου ή άνθρακα για παραγωγή θερμότητας ή περίπου 60% μεγαλύτερο από τη χρήση πετρελαίου ντίζελ για θερμότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου στο Energy Science & Engineering.
«Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου που παράγεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προέρχεται από φυσικό αέριο, με την χρήση και μετατροπή του μεθανίου από φυσικό αέριο σε ένα λεγόμενο «γκρίζο» υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο Robert Howarth, the David R. Atkinson Professor of Ecology and Environmental Biology in the College of Agriculture and Life Sciences. Ο Howarth, μαζί με τον Mark Z. Jacobson, Stanford professor of civil and environmental engineering, έγραψαν το «How Green is Blue Hydrogen?».
Η διαδικασία για την παραγωγή μπλε υδρογόνου απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, σύμφωνα με τους ερευνητές, η οποία γενικά παρέχεται από την καύση περισσότερου φυσικού αερίου.
"Στο παρελθόν, δεν έγινε καμία προσπάθεια να δεσμευθεί το υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή του «γκρίζου» υδρογόνου και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν τεράστιες", δήλωσε ο Howarth. «Τώρα η βιομηχανία που προωθεί το «μπλε» υδρογόνο ως λύση, μια προσέγγιση που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το μεθάνιο από το φυσικό αέριο, επιχειρεί να συλλάβει το υποπροϊόν διοξείδιο του άνθρακα. Δυστυχώς, οι εκπομπές παραμένουν πολύ μεγάλες ».
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, είπε ο Howarth. Είναι περισσότερο από 100 φορές ισχυρότερος ως ατμοσφαιρικός παράγοντας θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπέμπεται για πρώτη φορά. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή σε δημοσίευση στις 9 Αυγούστου έδειξε ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα τον περασμένο αιώνα, το μεθάνιο έχει συμβάλει περίπου τα δύο τρίτα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, συμπλήρωσε
Λαμβάνοντας υπόψη το μη δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα και τις μεγάλες εκπομπές άκαυστων, αποκαλούμενων «φυγάδων» εκπομπών μεθανίου που ενυπάρχουν στη χρήση φυσικού αερίου, το αποτύπωμα άνθρακα για τη δημιουργία μπλε υδρογόνου είναι περισσότερο από 20% μεγαλύτερο από την καύση φυσικού αερίου ή άνθρακα απευθείας για θερμότητα , ή περίπου 60% μεγαλύτερο από τη χρήση πετρελαίου ντίζελ για θερμότητα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
«Το μπλε υδρογόνο ούτε κατά διάνοια δεν είναι απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων», έγραψαν οι ερευνητές. «Το μπλε υδρογόνο ως στρατηγική λειτουργεί μόνο στο βαθμό που είναι δυνατό να αποθηκευτεί διοξείδιο του άνθρακα μακροπρόθεσμα επ 'αόριστον στο μέλλον χωρίς διαρροή πίσω στην ατμόσφαιρα».
Υπάρχει ένα «πράσινο» υδρογόνο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά παραμένει ένας μικρός τομέας και δεν έχει υλοποιηθεί εμπορικά. Το πράσινο υδρογόνο επιτυγχάνεται όταν το νερό περνάει από ηλεκτρόλυση (με ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από ηλιακή, αιολική ή υδροηλεκτρική ενέργεια) και το νερό διαχωρίζεται σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Στις 10 Αυγούστου, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νόμο περί επενδύσεων και θέσεων εργασίας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη, την επιδότηση και την ενίσχυση της τεχνολογίας υδρογόνου και της βιομηχανίας της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter